Euroopa Liit hoiatas Moskvat täiendavate sanktsioonide eest (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Venemaad ootavad uued ja karmimad Euroopa Liidu sanktsioonid, kui see peaks sõjaliselt Ukrainat ähvardama, hoiatas teisipäeval bloki juht Ursula von der Leyen.

«Euroopa Liit reageerib asjakohaselt igale edasisele agressioonile, sealhulgas rahvusvahelise õiguse rikkumistele ja mis tahes muule pahatahtlikule tegevusele meie või meie naabrite, sealhulgas Ukraina vastu,» ütles ta EL-i suursaadikutele peetud videokõnes.

«Reaktsiooniks on olemasolevate sanktsioonirežiimide jõuline suurendamine ja laiendamine. Lisaks oleme valmis rakendama täiendavaid piiravaid meetmeid,» ütles ta.

Ta ei täpsustanud, millised võiksid olla lisameetmed, kuid mõned Venemaa kriitikud on nõudnud Moskva väljatõrjumist Belgias baseeruvast finantstehingute võrgustikust SWIFT.

Von der Leyen rõhutas Euroopa Liidu «täielikku ja vankumatut toetust agressiooniga silmitsi seisvale Ukrainale». Ta viitas seejuures Vene vägede koondumisele Ukraina piiril.

«Praegu destabiliseerivad Euroopa julgeolekut jätkuvalt Venemaa tahtlikud valikud ja agressiivne tegevus,» ütles ta.

EL-i riigid on üha enam veendunud, et Venemaa valmistab ette potentsiaalset rünnakut Ukrainale, mis ei kuulu EL-i ja NATO-sse, kuid omab lääne toetusest.

Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi 2014. aastal.

Teisipäeva õhtul seisab ees USA presidendi Joe Biden ja Venemaa liidri Vladimir Putini videovestlus.

Washington on teatanud, et on Ukraina-vastase agressiooni korral valmis muu hulgas suurendama oma sõjalist kohalolekut Ida-Euroopas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles