LHV: energiahindade tõus pole tarbijate jaoks veel lõppenud

BNS
Copy
LHV peaökonomist Kristo Aab.
LHV peaökonomist Kristo Aab. Foto: Konstantin Sednev

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi sõnul pole energiahindade kasv tarbijate jaoks novembris nähtud hinnahüpetega veel lõppenud, sest paljudes kodudes jõustuvad kallimad gaasihinnad alles detsembrist ning aina külmemad ilmad tähendavad lisaks hinnatõusule ka järjest suuremat kütmisvajadust.

Statistikaamet teatas teisipäeval, et tarbijahinnaindeks tõusis novembris võrreldes oktoobriga 1,8 protsenti ning võrreldes eelmise aasta novembriga 8,8 protsenti. Kaubad olid seejuures mulluse novembriga võrreldes 7,6 protsenti ja teenused 11,2 protsenti kallimad.

Kodudesse jõudnud elekter oli samal ajal 48,5 protsenti ja torugaas 147,5 protsenti kallim. Transpordiga seotud hinnamuutuste mõju kogutõusule oli veidi üle 30 protsendi, sealhulgas bensiin oli 28,3 protsenti ja diislikütus 40 protsenti kallim, sõiduvahendid kallinesid 15,3 protsenti.

Aab märkis, et nõnda kiiret hinnakasvu sai viimati tunda 2008. aastal, mil aasta keskmine inflatsioon kerkis üle 10 protsendi. «Tänavu jääb aasta keskmine hinnakasv küll 4 protsendi juurde, kuid kuude lõikes võib ka järgnevatel kuudel inflatsioon kahekohaliseks kerkida,» ütles analüütik BNSile.

«Kui oktoobris oli näha mõningaid märke inflatsiooni pidurdumisest, siis novembris lükati kõik need märgid kolinal ümber,» tõdes Aab. Elektri hind jätkas uute rekordite püstitamist ning Euroopa LNG-gaasi sisseostu benchmark-hinnad kerkisid pärast väikest rahunemist taas ülespoole. Lisaks novembris nähtud elektri ja torugaasi hindade aastakasvule kallines gaas märkimisväärselt ka kuises võrdluses – koguni 62 protsenti.

«Paraku pole energiahindade tõus tarbijate jaoks sellega veel lõppenud, sest paljudes kodudes jõustuvad kallimad gaasihinnad alles detsembrist ning aina külmemad ilmad tähendavad lisaks hinnatõusule ka järjest suuremat kütmisvajadust,» selgitas Aab.

Kütuste hinnatõus näib analüütiku sõnul ettevaates siiski pisut taltuvat, sest möödunud aasta lõpust ja tänavuse algusest vaatab vastu järjest tugevam võrdlusbaas. Ühtlasi on ka toornafta hind maailmaturul veidi odavnenud. «Novembri viimastel päevadel jõudsid sellele reageerida juba ka mõned Eesti tanklaketid, kes kütuse hinda pisut langetasid,» tõi ta välja.

Kuid järjest tugevamalt hakkab hinnatõus ennast näitama ka teistes kaubarühmades – toidukaupade hind kallines novembris üle 5 protsendi, samuti kallinesid vaba aja veetmise ja väljas söömisega seotud kulud. Aab märkis, et energiakulud moodustavad tootmisettevõtete jaoks küll vaid paar protsenti kogu tootmiskuludest, kuid nende mitmekordse hinnatõusu juures ei jäta tootjad ja kaupmehed seda kindlasti vaid enda kanda.

«Lisaks avaldab kõikides tegevusvaldkondades hinnasurvet kiire palgakasv, mistõttu on oodata laiapõhjalise hinnakasvu jätkumist veel mõnda aega,» prognoosib analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles