Fikseeritud hinnaga elektripaketi valimiseks on eriti halb aeg (7)

Adele Johanson
Copy
Elektri  hind tekitab kõhedust
Elektri hind tekitab kõhedust Foto: Madis Veltman

Elektri börsihind on pööraselt kallis. Varem anti elektripaketi valijale tavaliselt nõu, et eelistada võiks börsipaketti. Täna tundub aga fikseeritud elektrihind väga ahvatleva võimalusena.  

Börsihinnaga elektri eelistamisel oli oma iva. Elektrimüüjad, ahnepäitsud nagu nad on, on fikseeritud pakkumistesse juba hinnakõikumised sisse arvestanud ja päeva lõpuks teenivad nad fikseeritud paketilt rohkem.

Sellel talvel peab aga tõdema, et õigesti tegid need, kes oma elektrihinna ette paika panid. Teised peavad juba kuid hoolega järgi mõtlema, kas ikka iga päev tasub pesu pesta ja kodus süüa teha. 

Ka fikseeritud pakettide hinnad on tänaseks tõusnud. Eesti Energia fikseeritud hinnaga paketi «kindel» tarbija, kes pidid varem kilovatt-tunni eest maksma 8.15 senti, peab uuest aastast välja käima pea poole suurema summa. Ühe kilovatt-tunni hind on talle nüüd 16 senti. Võrdluseks, börsil peab ühe kilovatt-tunni eest homme välja käima koguni 60 senti. 

Kliendil on alati voli oma paketti vahetada

Fikseeritud hinda on mõistlik valida siis, kui see nii ahvatlev ei tundu. Ehk siis juhul, kui börsihind on madal. Kui börsi hinnad on pikalt madalad, siis on fikseeritud hinnad odavamad. Kui börsi hind on pikalt kõrge olnud, kasvavad ka fikseeritud pakettide hinnad. Nii on juhtunud ka praegu. 

Täna on hirm kõrge börsihinna ees sisse arvestatud ka fikseeritud energiapakettidesse ja nende pakettide hind ajas muutub. Neid hindu mõjutavad elektri hinna tulevikutehingud. 

«Kui börsi hinnad on pikalt kõrgel, tõusevad ka tulevikutehngute hinnad,» selgitas Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts, kes on juba päevi ja nädalaid pidanud selgitama, mis elektri hind kõrge on.

Fikseeritud paketi hinda mõjutab ka valitud periood ja varasem tarbimine. «Mida pikem on lepinguperiood, seda soodsam on tarbija jaoks hind. Kui lepinguperiood läbi saab, saadab elektrimüüja kliendile uue hinnapakkumisele samale perioodile, mis kliendil varasemalt valitud oli. Kuid ta võib lepinguperioodi või paketti vastavalt soovile muuta,» selgitas Luts. 

Ka fikseeritud hinnaga pakette saab sõlmida nii kuueks kuuks kui mitmeks aastaks. Kui see hinda aga järsku liiga kõrge tundub, võib klient muidugi alati lepingu üles öelda. Lehel elektrihind.ee on välja toodud, et ühegi paketi puhul lepingu katkestamise eest lisatasu maksma ei pea. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles