Synlab enam kui kuuekordistas kasumi

BNS
Copy
Synlabi laborant registreerib koroonaviiruse proovi jõudmise laborisse. FOTO: Gerly Kedelauk, Synlab Eesti
Synlabi laborant registreerib koroonaviiruse proovi jõudmise laborisse. FOTO: Gerly Kedelauk, Synlab Eesti Foto: Gerly Kedelauk, Synlab Eesti

Synlab Eesti OÜ kasvatas 2020. aastal käivet ligi 2,8 korda 73,6 miljoni euroni, ettevõtte puhaskasum kerkis samal ajal 6,4 korda 27,5 miljoni euroni; 2019. aastal teenis Synlab ligi 27 miljoni euro suuruse käibe juures 4,3 miljonit eurot kasumit.

«2020. aasta oli kõike muud kui tavaline. Aasta alguses alanud koroonaviiruse ülemaailmsest levikust põhjustatud pandeemia mõjutas kogu maailma, sealhulgas oluliselt ka meditsiinilaborite tegevust. Synlab alustas koroonaviiruse tuvastamiseks vajamineva molekulaarbioloogia labori ülespanekuks ettevalmistuste tegemist juba aasta alguses, analüüside teostamist alustasime märtsis,» kirjutas ettevõtte juhtkond majandusaasta aruandes.

Märtsist kuni sügiseni tegi Synlab Tallinna laboris kõikidest oma koroonaviiruse analüüsidest üle poole mahust Soome klientide tellimusel. «Soomes olid koroonaviiruse analüüside hinnad ka oluliselt kõrgemad kui Eestis, kuid vaatamata mitmete teenusepakkujate aktiivsele tegevusele oli nõudlus teenuse järgi enamjaolt suurem kui pakkumine,» märkis juhtkond.

Vajadusest osutada Soome klientidele kiiret teenust jätkuvalt kasvavates mahtudes, seadis Synlab Eesti koos Soome kolleegidega sügisel Helsingisse üles koroonaviiruse testimise labori, mille baasil pakub Synlab teenust kõige suuremas mahus Helsingi Ülikooli Keskhaigla kesklaborile ja teenindatakse ka kõiki teisi oma Soome kliente.

Ettevõtte juhtkond tõi ka välja, et aasta alguses võetud riskid investeerida märkimisväärseid summasid aparatuuri ja reaktiividesse ning tarvikutesse tasusid end ära, kuna esialgselt olnud kartus, et ettevõte peab suuremahuliselt varutud kaupa hakkama maha kandma, ei realiseerunud. «Samas olime tänu sellele otsusele võimelised teenust osutama ka aegadel, mil teatud kaupade kättesaamine oli ülemaailmse defitsiidi tingimustes pea ilmvõimatu,» lausus juhtkond.

Juhtkond lisas, et ettevõtte suuri kasuminumbreid ei saa vaadata ainult ühe aasta perspektiivis, kuna suurte spetsiifiliste laboriseadmete soetamine, laborite laiendamised ja kasvatatud püsikulud jäävad ettevõttele pikemaks ajaks, samuti võib juhtuda, et osaliselt on ettevõte tulevikus sunnitud teatud suuri investeeringud maha kandma, kuna nende seadmete ja ruumide järgi vajadus langeb ära peale pandeemia taandumist ja testimisnõudluse lõppemist.

Synlab Eesti tegi 2020. aastal üle 8,7 miljoni laborianalüüsi, 2019. aastal 8,3 miljonit analüüsi.

Ettevõttes töötas mullu 266 inimest, kelle palgakulu oli 8,6 miljonit eurot. Aasta varem oli 222 töötaja palgakulu 5,6 miljonit eurot. Tööjõukulude suurenemine võrreldes 2019. aastaga tulenes koroonaviiruse analüüside teostamise 24/7 vahetuste sisse seadmisest ning Eestit katva proovivõtuvõrgustiku üleval hoidmisest.

«Kokku sõlmisime 2020. aasta jooksul lepingu 180 inimesega, mis sisaldas nii tähtajatuid lepinguid kui ka ajutise iseloomuga lepinguid. Kahtlemata oli kogu aasta kõikidele meie töötajatele äärmiselt pingeline, kuid suure vastutuskoorma all olemist leevendas teadmine, et kõigi meie tegevusest oleneb riigi kriisiga hakkamasaamine, et kõik töötajad annavad oma panuse pandeemiaga võitluseks,» lausus ettevõtte juhtkond.

Bilansipäeva seisuga on ettevõtte eelmiste perioodide jaotamata kasum 33,7 miljonit eurot. Mullu maksti dividendideks 3,2 miljonit eurot, millega kaasnes 800 000-eurone tulumaksu kohustus.

2005. aastal asutatud Synlab Eesti OÜ on Eesti erakapitalil põhinev laboriteenust osutav firma, mis pakub inimestele tervisliku seisundi hindamiseks meditsiinidiagnostika lahendusi.

Synlab Eesti klientideks on rohkem kui pooled Eesti perearstidest, samuti erakliinikud, ambulatoorsed tervishoiuasutused, töötervishoiukeskused, mitmed Eesti haiglad ning erinevad teadus-arendusasutused ja riiklikud institutsioonid. Ettevõte pakub laboratoorse diagnostika teenust ka otse patsientidele. Ettevõte pakub teenust lisaks Eestile ka Soome ja Leedu turule.

Ettevõtte emafirma on Saksamaal registreeritud Synlab International GmbH.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles