Meedia: Eesti ja Ungari blokeerivad ELi maksureformi

BNS
Copy
Maksureform.
Maksureform. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Veebiväljaande EUobserver teatel blokeerivad Eesti ja Ungari diplomaadid Euroopa Liidu (EL) maksureformi, kirjutab rahvusringhäälingu uudisteportaal.

ELi äriühingute maksustamise töörühma arutelud toimuvad kinniste uste taga, märkmeid ei tehta. Töörühma tegevuse tulemusel valmima pidav juhend ei ole õiguslikult siduv dokument, vaid pigem liikmesriikide võetav poliitiline kohustus.

ELi praegused juhised koostati 1990. aastate lõpus ja seetõttu jäävad riigid aastas ilma 160 miljardi euro suurusest maksutulust, teatas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD). Pärast aastaid kestnud arutelu on liikmesriigid nüüd kaalumas uusi reegleid. «Need pole ambitsioonikad, kuid vähemalt samm edasi,» ütles allikas EUobserverile.

Siiski, kui liikmesriikide suursaadikute komitee (COREPER I) uut reeglistikku arutas, ei  jõudnud nad kokkuleppele, teatas EUobserver.

Teisipäeval hääletavad ettepaneku üle ELi rahandusministrid. Võimalused läbimurdeks on väikesed. Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni ütles eelmisel nädalal europarlamendi saadikutele avalikult, et Ungari ja Eesti blokeerivad uusi eeskirju ehk äriühingute maksustamise juhendit.

«Kui hääletus ebaõnnestub, näitab see, et üksmeelne otsustamine ei toimi,» ütles allikas EUobserverile.

Debatt toimub kinniste uste taga, seetõttu on ebaselge, miks Eesti ja Ungari ei toeta uusi reegleid. Paralleelsetel läbirääkimistel on Eesti ja Ungari olnud vastu ka globaalse tulumaksumiinimumi ettepanekule.

OECD, USA ja EL leiavad, et ettevõtetele tuleks kehtestada 15-protsendiline tulumaksu miinimummäär. ELis läheb see ettepanek hääletusele 22. detsembril.

Eesti ja Ungari tahavad selle rakendamist edasi lükata. «Juhendi blokeerimine võib olla viis, kus Eesti ja Ungari tahavad parandada oma läbirääkimispositsiooni miinimummaksu hääletamisel,» ütles Oxfam internationali maksupoliitika ekspert Chiara Putatouru.

Leideni ülikooli õigusteaduse teadlane Martijn Nouwen analüüsis hiljuti 2500 juhendi konfidentsiaalset dokumenti. Nouweni hinnangul on juhend ebatõhus.

«Juhendi reeglid pole suutnud ära hoida maksudest kõrvalehoidmist, liikmesriigid on reeglite kehtestamisel ka pehmed olnud,» ütles Nouwen.

«Isegi kui liikmesriigid teisipäeval kokkuleppele jõuavad, siis uued reeglid ei lahenda kõige olulisemaid probleeme. Ettevõtted saavad endiselt kõrvale hiilida riigisisestest seadustest. Reeglid kehtivad ainult riikidele, mitte inimestele,» lisas Nouwen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles