Elektriarve võtab tummaks: novembrikuu arve mullusest 70 protsenti kõrgem (9)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Toasoojahind on energialiigist sõltumata kasvanud mitu korda.
Toasoojahind on energialiigist sõltumata kasvanud mitu korda. Foto: Erik Mclean/ Unsplash

Tarbijad on kätte saanud novembrikuu elektriarved, millelt vastu vaatavad numbrid on küll suured ja ehmatavad, kuid kardetust isegi leebemad.

«Kartsin hullemat,» tunnistas Postimehele elektriküttega korteri omanik, kes oma 100-ruutmeetrise korteri eest peab Eesti Energiale novembrikuu kütte, sooja vee ning elektripliidi kasutamise eest tasuma 176 eurot. Eelmise aasta sama ajaga võrreldes on elektriarve pea 73 protsenti kõrgem. Seejuures oli elektritarbimine mullusesest 108 kWh võrra väiksem.  

Riigilt sai korteriomanik võrgutasukompensatsioonina 12 eurot.

Hullemat kartma pani oktoobrikuu elektriarve, mis oli mullusest poole suurem. 

«November oli suhteliselt soe, aga detsembrikuu arve peale ei taha isegi mõelda,» tõdes korteriomanik nii praegusi kui ilmaprognoosi järgi eesootavaid külmakraade arvestades.

Elektribörsi Nord Pool andmetel maksis elekter novembris Eesti hinnapiirkonnas keskmiselt 116,78 eurot. Seda on rohkem kui oktoobrikuu 105,61 eurot, kuid vähem kui septembrikuu 122,40 eurot.

Kuigi elektriarve on soolane, siis elektripaketti omanik muuta ei plaani. «Eks maja võidab alati ja fikseeritud lepinguga maksab elektrimüüja oma riskid nagunii,» lausus ta. 

Ja kui võrrelda ajaloolisi andmeid, siis tunamulluse novembri arve jäi tänavusele 40 euroga alla. 

Soojustamine on peamine

Rahakoti jaoks kriitilise tähtsusega on hoone soojuspidavus. Õhku külla ei ole mõtet ning sestap peaks panustama maja soojustamisele. See tasub igati ära. Nii näitab Postimehe lugeja toimetusele saadetud ülevaade, et pärast soojustamist on tulemus majanduslikult rõõmustav: kui eelmisel aastal oli novembrikuu elektritarbimine 1720 kWh, siis tänavu novembris, mil keskmine välistemperatuur oli pea kaks kraadi madalam, oli tarbimine 1369 kWh. Elektri hinnatõus kergitas küll elektriarve mulluselt 180 eurolt 237 eurole, kuid soojustamata maja juures oleks hind olnud veelgi kõrgem. 

2018. aasta novembris, mil välistemperatuur oli tänavusega praktiliselt sama, oli elamu elektrikulu 1988 kWh ning eklektriarve ulatus toona 287 euroni. 

Täna kella 17–18 vahel maksab elektri megavatt-tund 626,06 eurot.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles