Eesti ja Ungari sõdivad Euroopa uute maksueeskirjade vastu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
ELi majandusvolinik Paolo Gentiloni.
ELi majandusvolinik Paolo Gentiloni. Foto: Olivier Hoslet

Võidujooks ettevõtete maksude võimalikult madalal hoidmise nimel läheb Euroopa Liidu riikidele igal aastal maksma miljardeid eurosid. Nüüd tahavad nad oma tegevusjuhendit tugevdada, kuid kaks liikmesriiki on sellele vastu.

 

Mõned ELi riigid meelitavad rahvusvahelisi ettevõtteid riiki maksusoodustustega, samal ajal kui teistel jääb aasta-aastalt saamata tohutuid tulusid. See on juba aastakümneid olnud ELis vaidluste allikaks, mis on nüüd taas lahvatamas, vahendab Der Spiegel.

ELi riikide suursaadikute komitees blokeerisid Eesti ja Ungari esindajad kolmapäeval tegevusjuhendi uue versiooni, mis peaks ohjeldama võidujooksu üha madalamate ettevõtete maksude pärast. Uue tegevusjuhendi eesmärk on takistada piiriüleste skeemide kasutamist, mille sihiks on kas täielik maksuvabastus või topeltmaksustamise vältimine.

Järgmisel teisipäeval tuleb see ELi rahandusministrite kohtumisel arutusele. Vaatamata Eesti ja Ungari vastuseisule võttis nõukogu eesistujariik Sloveenia, keda toetavad mitmed teised riigid, uue tegevusjuhendi hääletuse päevakorda. Kas otsus võetakse vastu, on küsitav, sest otsuse saab vastu võtta ainult ühehäälselt.

Eesti ja Ungari vastuseis tuli avalikuks suuresti tänu ELi majandusvolinik Paolo Gentilonile. Teisipäeval Euroopa Parlamendis avalikul kuulamisel süüdistas Gentiloni kaht riiki tegevusjuhendi uue versiooni blokeerimises, mis võeti liikmesriikide nõukogus vastu hämmastusega, sest kokkuleppe sõlmimine võib selle tulemusena raskemaks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles