Omanike Keskliit: Elektrilevi võrgutasu tõus on kui riigi poolt selga tulistamine

Priidu Pärna
, Eesti Omanike Keskliidu esimees
Copy
Priidu Pärna.
Priidu Pärna. Foto: Sander Ilvest

Võrguettevõtja Elektrilevi teade, et järgmisel aastal tõusevad võrgutasud 3 protsenti, on järjekordne löök koduomanike ja perede rahakoti ning toimetuleku pihta.

Äsja jõudis tarbijate postkastidesse Eesti Gaasi info, et alates 1. jaanuarist muutub taas maagaasi müügihind koduklientidele, kuigi alles sügisel tõsteti hindu ca 50 protsendi ulatuses. Hinnatõusu põhjuseks on maagaasi hinna jätkuv kasv Euroopa gaasiturul. Rekordkõrgusel elektri- ja kütusehinna langust ei ennusta lähiajal keegi, sest maailmaturu hinnad pole riigi kontrollida. Energia Frankenstein on sündinud!

Valitsuse poliitika ja sõnumid on nokk kinni, saba lahti. Kuigi valitsus on lubanud lühiajaliselt tarbijatele võrgutasu pooles ulatuses kompenseerida, siis teisalt plaanib riik oma võrguettevõtja kaudu võrgutasu tõsta. Kuigi reaalpalk kasvab, ei jõua see suure osa eestimaalasteni – tingimustes, kus elekter ja autokütus maksab Tallinnas ja Meremäel ikka ühe palju. Hüvitised raskustes inimestele jõuavad nendeni suure hilinemisega.

Elektrilevi 2020.a majandusaruande kohaselt ettevõtte kasumlikkus tõusis. Võrguteenuse ärikasum kasvas 2020. aastal 19 protsendi võrra, 37,4 miljoni euroni. Kasumi kasv tulenes peamiselt keskmise võrguteenuse müügihinna kasvust ning püsikulude vähenemisest. Kasumi tõusu üheks põhjuseks on elektriliitumiste oluline kasv. Eelmisel aastal investeeris ettevõte võrkudesse üle 95 miljoni euro.

Praegusel tarbijale trööstitul ajal peaks varasemad otsused ümber vaatama, nimelt vähendama ajutiselt investeeringuid ning mitte suurendama võrgutasusid. Riik peab langetama tarbijatele energiakandjate käibemaksu, sest kõrgest hinnast teenib riik ise kümneid miljoneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles