Prantsusmaa – Ühendkuningriigi kalandussõjas saavutati oluline kokkulepe

BNS
Copy
Prantsuse kalalaevade maikuised protestid Jersey sadamas.
Prantsuse kalalaevade maikuised protestid Jersey sadamas. Foto: Oliver Pinel

Suurbritannia omavalitsuslik Guernsey saar andis kolmapäeval püügiloa 40 Euroopa Liidu kalalaevale, mis on üle pika aja oluline nihe Londoni ja Pariisi vaidluse lahendamisel Brexiti-järgsete püügiõiguste üle Inglise kanalis.

Taotluse esitas 58 kalalaeva, millest luba anti 40-le, kõik neist registreeritud Bretagne'is või Normandias, teatasid Guernsey võimud ja lisasid, et peagi saab loa veel kolm alust.

Prantsusmaad on vihastanud see, et Suurbritannia ja tema kanalisaared Jersey ja Guernsey ei ole osadele Prantsuse laevadele püügilube andnud. Mullu sõlmitud leppe järgi võisid Euroopa kalalaevad jätkata Brexiti järel püüki Ühendkuningriigi vetest, kui nad taotlevad selleks loa ja suudavad tõendada, et on seal püüdnud varemgi.

Guernsey võimud olid seni andnud laevadele ajutisi lubasid, mida tuli iga kuu uuendada. 

Kolmapäeval antud lubade järgi saab 40 alust Guernsey vetes kalastamist jätkata alates tuleva aasta veebruarist. Teised alused, millele on antud ajutine luba, saavad püüda kuni 31. jaanuarini, kui nad ei suuda tõendada, et on piirkonnas kala püüdnud ka möödanikus.

Prantsuse kalandusminister Annick Girardin tunnustas lubade andmist, kuid lisas, et kalatüli ei ole veel läbi, sest väljastamata on veel 111 luba, peamiselt Jersey ja Londoni poolt.

Euroopa Liit andis Suurbritanniale küsimuse lahendamiseks aega 10. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles