Vastukäik Hiinale ⟩ EL investeerib globaalsesse taristuprojekti 300 miljardit eurot

Copy
Euroopa Liidu ja Hiina lipud.
Euroopa Liidu ja Hiina lipud. Foto: Jason Lee

Euroopa Komisjon teatas kolmapäeval plaanist koguda üle maailma avaliku- ja erasektori investeeringutena taristuprojektidesse 300 miljardit eurot, mis on vastus Hiina uue Siiditee (vöö ja tee) strateegiale.

«Üleilmse juurdepääsu (Global Gateway) initsiatiivi eesmärgiks on koguda aastatel 2021-2027 investeeringutena 300 miljardit eurot, kaasates ELi, liikmesriikide, Euroopa finantsinstitutsioonide ning riiklike arengurahastuse asutuste ressursse,» teatas Euroopa Komisjon.

Algatuses ei mainita Hiina pikemaaegsemat taristuprogrammi otsesõnu, kuid komisjoni president Ursula von der Leyen nimetas seda ülemaailmsete taristuarendusalaste suurinvesteeringute arengukavaks.

Projekti rahastus ei tule EL-i ja liikmesriikide eelarvest, vaid rahvusvaheliselt finantsasutustelt ja erasektorilt.

Hiina vöö ja tee projekt käivitus aastal 2013 ning Pekingi teatel on sellesse mulluse seisuga investeeritud 139,8 miljardit dollarit, millest 22,5 miljardit läinud aastal. Ametlikult on projekti siht arendada kaubandustaristut Hiina ühendamiseks ülejäänud Aasia, aga ka Euroopa ja Aafrikaga. Algatusega on liitunud mitmed maailma riigid.

Lääs näeb seda aga Hiina üritusena tõmmata vaesemad riigid enda mõjusfääri. Pekingit on kritiseeritud arengumaade võlalõksu püüdmise ja hämara hankeprotsessi eest, mis soodustab korruptsiooni.

Euroopa Liidu taristuprojekt kasvas välja G7 riikide juunis esitletud plaanist pakkuda arengumaadele alternatiivi vöö ja tee algatusele. Lisaks rahastusele plaanib EL jagada arengumaadega ka tehnoloogiat ja oskusteavet.

«Me tahame teha üleilmsest juurdepääsust usaldatud brändi, mis paistab silma kõrge kvaliteedi, usaldusväärsete standardite ning kõrge läbipaistvuse ja juhtimise tasemega,» ütles von der Leyen. «Oleme veendunud, et see tagab investeeringud, mis toovad tõelise muutuse ning et seda tehakse kestlikul viisil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles