Ettevõtetel on raskusi kapitali kaasamisega

BNS
Copy
Eelnõude kohaselt saaksid Kohtla-Järve endised juhid lahkumise puhul kaasa prisked "viiesajaliste pakid".



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Eelnõude kohaselt saaksid Kohtla-Järve endised juhid lahkumise puhul kaasa prisked "viiesajaliste pakid". Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

15 protsendil Eesti ettevõtetest on arenguks vajaliku kapitali kaasamisel raskusi, peamiseks takistuseks on ebapiisav tagatis ja omafinantseering, selgub äsja avaldatud Rait Faktum Ariko ettevõtjate uuringust.

Septembris läbi viidud uuringu tulemused näitavad, et ligi 15 protsenti Eesti ettevõtjatest tajub probleeme vajaliku kapitali kaasamisel. Enam on see takistuseks keskmise suuruse, 50-249 töötajaga ettevõtete jaoks ning peamiseks mureks on ebapiisav tagatis ja omafinantseering.

KredExi juhi Ivo Kuldmäe sõnul on Eesti ettevõtted kriisiga hästi toime tulnud, kuid värske uuring näitab selgelt, et nii alustavatel kui ka juba turul jõudsalt tegutsevatel ettevõtetel on vajadus toe järgi. «Ettevõtjate sõnul ootavad nad KredExilt alustavate ettevõtete stardikapitali kättesaadavaks tegemist ning juba tegutsevatele ettevõtetele arengu- ja investeeringutuge ning käendust,» ütles Kuldmäe.

KredExi pakutavatest teenustest on ettevõtjate seas tuntuim käendus pankade antavatele laenudele, järgnevad stardilaen, krediidikindlustus ning ekspordilaen. Ettevõtjad ootavad uuringu kohaselt enim tuge alustava ettevõtete toetuste ning paindlike käenduste ja laenutingimuste pakkumisel.

«Selgelt on suurenenud ettevõtete vajadus nõustamise järele. Lisaks pankadele asus KredEx kasvava nõudluse tõttu pakkuma terviknõustamise teenust, et kaardistada ettevõtjate plaanid, probleemid ja ootused ning pakkuda riigimeetmete abiga täiendavat arengutuge,» lausus KredExi juht.

Uuringu kohaselt ootab KredExi kliendihalduriga ühenduse saamist ja terviknõustamist enam kui viiendik ehk 22 protsenti ettevõtjatest. Mõnevõrra enam keskmised ja suurettevõtted ning eelkõige tööstussektor.

Enim seostub KredEx ettevõtjate jaoks nelja valdkonnaga: laenud-liisingud-finantseerimine, kortermajad-ühistud-kinnisavara renoveerimine, käendus-tagatis-garantii ning toetused ja finantsabi.

Uuringu viis KredExi tellimusel läbi RAIT Faktum Ariko, kes küsitles septembris 400 Eesti ettevõtjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles