Eesti hinnakasv jääb alla vaid Leedule

BNS
Copy
Inflatsiooni veavad energiahinnad.
Inflatsiooni veavad energiahinnad. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Euroala aastainflatsioon kiirenes Eurostati kiirhinnangu järgi novembris oktoobri 4,1 protsendilt 4,9 protsendini. Eestis kiirenes inflatsioon aga eelduslikult 6,8 protsendilt 8,4 protsendini, mis on euroala teine tulemus.

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid lõppeval kuul enim 27,4-protsendise kasvuga energiahinnad. Järgnesid 2,7 protsendiga teenused, 2,4 protsendiga tööstuskaubad ning 2,2 protsendiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad, selgus Eurostati andmetest.

Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon oktoobris 2,3 protsendiga aeglaseim Maltal, järgnesid 2,7 protsendiga Portugal ja 3,4 protsendiga Soome ning Prantsusmaa. Kiireim aastainflatsioon oli 9,3 protsenti Leedus, 8,4 protsenti Eestis ja 7,4 protsenti Lätis.

Euroopa Keskpank (ECB) seadis 22. juulil toimunud rahapoliitika nõukogu istungil uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi. ECB teatel võib tulla üleminekuperiood, mil inflatsioon uut 2-protsendist eesmärki mõõdukalt ületab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles