VIDEO ⟩ Hajameelsed juhid tekitavad tanklates suuri kahjusid

PM Majandus
Copy

Kuigi lõviosa liiklusõnnetusi toimub teedel, siis pole avariid ja kahjujuhtumid sugugi harvad ka tanklates. 

Eesti Liikluskindlustuse Fondi andmetel on tänavu 25. novembri seisuga Eestis registreeritud 479 kütusetankuri kahjustamise juhtumit (k.a sõidu alustamine tankimispüstolit eemaldamata ning selle vigastamine, samuti otsasõit kütusetankurile), mis on tekitanud enam kui veerand miljoni euro ulatuses kahjusid. Eelmisel aastal oli aga 604 taolist juhtumit ja kahjusid 324 000 euro eest. Kusjuures need andmed ei sisalda kaskokindlustuse juhtumeid.

ERGO transpordikahjude osakonna juht Raido Orulaid ütles, nemad puutuvad aastas kokku umbes 50 juhtumiga, kus juht sõidab tähelepanematusest tankuri juurest minema, tankimispüstol paagis. See liigitub liiklusavariiks, mistõttu läheb tekkinud kahju liikluskindlustuse alla.

«Õnneks on need kahjud väikesed, sest püstoli ja vooliku ühendus on tehtud nii, et püstol tuleb pinge tõttu vooliku küljest lahti. Sel juhul peab vahetama ainult ühendusklapi, mille hind jääb tavaliselt 150 euro juurde,» rääkis Orulaid.

Vale kütuse tankimine pole kindlustusjuhtum

Siis, kui voolik pinge tõttu vastu tankurit lendab ja selle korpust vigastab, võib kahju ulatuda ka 1000 euroni. «Kui selline asi juhtub, peab kindlasti teavitama politseid või helistama tankuri infosildil olevale telefoninumbrile,» selgitas ta. Sõidukitele selliste juhtumite käigus suuri vigastusi ei teki, on värvikahju ja vahel mõne detaili muljumine.

Olukord, kus inimene tangib sõidukisse vale kütust, näiteks diiselautosse bensiini, ei liigitu aga kindlustusjuhtumi alla. «Vale kütuse tankimine ei ole ootamatu, väline mehaaniline jõud, mis sõidukit vigastab, vaid hajameelsusest või teadmatusest tekkinud olukord,» sõnas Orulaid. Tema sõnul oleks sellises olukorras kõige targem autot mitte käivitada ning lasta see puksiiriga teenindusse viia.

Üsna levinud on seegi, kui tankla territooriumil juhtub liiklusavarii. «Suurimad kahjud tekivad tavaliselt siis, kui sõiduk libiseb vastu tankurit, tekitades sellele kahju. Siis võivad summad ulatuda 10 000 euroni,» ütles Orulaid.

Kuna tanklaterritoorium on suhteliselt piiratud ala ja seal liikleb päevasel ajal palju sõidukeid, siis peavad juhid olema eriti ettevaatlikud. «Kui ala ei ole reguleeritud, siis kehtib parema käe reegel. Sõidu alustamisel tuleb veenduda, et sõiduki kõrval pole teist liiklusvahendit. Enne sõidu alustamist tuleb anda teed teistele liiklejatele,» tuletas Orulaid veel kord meelde ettevaatusabinõusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles