Soome Olkiluoto tuumajaama 3. reaktor sai lõpuks valmis

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Olkiluoto 3. reaktor 2017. aastal, mil ehitus veel käis. 
Olkiluoto 3. reaktor 2017. aastal, mil ehitus veel käis. Foto: Reuters Staff/ Scanpix

Olkiluoto tuumajaama kolmanda reaktori valmimine venis 12 ja pool aastat ettenähtust hilisemaks ning maksumus läks kaheksa miljardi euro võrra kallimaks, nüüd on aga kauaoodatud elektrijaam lõpuks valmis ning alustab jaanuaris tööd.

Tuumakütus on juba ootel, kirjutab Soome rahvusringhääling Yle.

Algselt pidi Olkiluoto 3. reaktor saama valmis 2009. aastal ning maksumuseks oli plaanitud 3,2 miljardit eurot, lõplikuks maksumuseks kujuneb aga hinnanguliselt 11 miljardit eurot. Pool sellest summast tuleb tellija – Soome energeetikakompanii Teollisuuden Voima (TVO) – taskust, ülejäänud summa kantakse aga ehitaja, s.o Prantsuse tööstuskompanii Areva ja sakslaste Siemensi konsortsiumi kahjumisse.

Plaani järgi käivitatakse reaktor jaanuaris, veebruaris hakkab elekter liikuma generaatorist juhtmetesse ning juunis peaks jõujaam saavutama täisvõimsuse. Kuna jaama valmimine on lükkunud edasi juba nii palju kordi, pole selle juures veel mitte midagi kindlat, aga kui elektri tootmine veebruaris ei alga, peavad Areva ja Siemens maksma TVO-le veel suure summa lisakompensatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles