Lugeja küsib: kas pean sõitma tööautoga, millel on veel suverehvid all?

PM Majandus
Copy
Suverehvidega auto.
Suverehvidega auto. Foto: Marko Saarm

Lumi on maha tulnud ja lubatakse veel juurdegi. Minu tööautol on aga ikka veel suverehvid all. Tööandja käsib suverehvidega autoga sõitma minna. Kas ma võin tööst keelduda, küsib lugeja. 

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Rein Reisberg:

Töötajal on õigus keelduda tööst või peatada töö, mille täitmine seab ohtu tema või teiste isikute tervise, teatades sellest viivitamata tööandjale või tema esindajale ja töökeskkonnavolinikule.

Õigus keelduda on ka siis, kui auto vastab kehtivatele tehnonõuetele. Talverehvid on alates 1. detsembrist kohustuslikud sõidukitele, mille täismass ei ületa 3,5 t ning sõidukitele, millel lisaks juhiistmele on kuni kaheksa istekohta. Küll aga teame, et teeolud võivad olla ohtlikud ka varem, ehkki liiklusseaduse järgi vastaks suverehvidega sõitmine nõuetele.

Kui leiate, et suverehvidega autoga sõitma minek seab ohtu Teie enda või teiste isikute tervise, peate tööst keeldumisest teatama esimesel võimalusel ehk siis, kui mõistate, et Te seda tööülesannet täita ei saa.

Keeldumisest on soovitatav tööandjale teada anda moel, et teatamist saaks hiljem tõendada, näiteks saates e-kirja või SMSi. Teates tuleks välja tuua keeldumise põhjus, sest muidu võib hilisema vaidluse korral jääda mulje, et Te lihtsalt ei tahtnud tööülesannet täita. Samuti tuleb selgelt ära märkida, et tööülesannet ei saa täita, kuna see seaks ohtu Teie või teiste isikute tervise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles