Nord Pooli elektribörs on novembri vältel esitanud tarbijatele vigaseid andmeid (14)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Elmo Riig

Nord Pool on alates 9. novembrist teinud vigasid Põhjamaade päevase elektrihinna ehk süsteemihinna arvutamisel ja on alustanud hindade ümberarvutamist, teatas ettevõte laupäeval.

 

Nord Pool teatas, et võttis 9. novembril kasutusele uue virtuaalse tehnoloogia, mis mõjutas hinnakujundust vigaselt, kuni vea avastamiseni reede hilisõhtul, vahendab Montel.

Elektribörs alustas sisejuurdlust pärast seda, kui laupäevane süsteemihind oli rekordiline 228,02 eurot megavatt-tunni kohta, mis on koguni 51 protsenti kõrgem reedel püstitatud rekordist.

Hind oli ka oluliselt kõrgem, võrreldes kõikide Põhjamaade pakkumisvööndi hetkehindadega, mis äratas tähelepanu turuosaliste seas, kes otsisid Nord Poolilt selgitust.

Süsteemihind on indeks, mida kasutatakse elektrilepingute võrdlusalusena ja mis arvutatakse eeldusel, et Põhjamaade turg töötab veatult ja võrgud pole üle koormatud. Reeglina jääb süsteemihind kõrgeima ja madalaima piirkonnahinna vahele.

Vastavalt elektribörsi veebisaidil avaldatud avaldusele on börsil praegu käimas süsteemihinna ümberarvutamine kõigi sellest kuupäevast alates möödunud tundide kohta. 

Nord Pool: Eesti hinnapiirkonda see ei mõjuta

Kuna Süsteemi hind ja selle arvutus ei ole seotud Eesti hinnapiirkonna ostu/müügi hinna arvutamisega, ei mõjuta aluseks võetud uudis Eesti hinnapiirkonna hinda, sõnas Nord Pooli Baltikumi turujuht Ingrid Arus.

«Eesti hinnapiirkonna hind (ja ka teiste hinnapiirkondade hinnad) on arvutatud korrektselt ja ei ole mõjutatud Süsteemi hinna arvutamisel tekkinud veast,» kinnitas Arus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles