WTO tühistas uue Covidi variandi tõttu oma ministrite konverentsi

Copy
12. ministrite konverentsi reklaam Genfis WTO peakorteri kõrval.
12. ministrite konverentsi reklaam Genfis WTO peakorteri kõrval. Foto: DENIS BALIBOUSE

Järgmiseks nädalaks kavandatud Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ministrite konverents, ühenduse suurim kogunemine viimase nelja aasta jooksul, lükati koroonaviiruse uue omikron-variandi tõttu reedel viimasel minutil edasi.

Genfis neli päeva vältama pidanud kohtumise eesmärgiks oli puhuda uut elu sisse WTO-le, mis on aastaid püüdnud lahendada oma probleeme ja saavutada edu sellistes küsimustes, nagu kalandustoetused.

Uus peadirektor Ngozi Okonjo-Iweala lootis jõuda ka kokkuleppele koroonavaktsiini patentide tühistamises.

Kuid konverents tühistati neli päeva enne selle kavandatud algust, vaid mõni tund pärast seda, kui Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) tunnistas omikroni muret tekitavaks variandiks.

Variandi levikuga seotud hirmud on juba ajendanud lennufirmasid keelama lende Lõuna-Aafrikast, kus tüvi 9. novembril esimest korda avastati.

«Edasilükkamine sai just kinnituse,» ütles diplomaatiline allikas AFP-le.

WTO 12. ministrite konverents on pandeemia tõttu juba korra edasi lükatud. Algselt pidi see toimuma 2020. aasta juunis Kasahstani pealinnas Nur-Sultanis.

Konverentsile Genfi oodati enam kui 100 ministrit ja seda vaadeldi kui proovikivi Okonjo-Iweala suutlikkusele täita lubadust kriisis institutsioonile uus elu sisse puhuda.

Nigeeria endisest välisministrist Okonjo-Iwealast sai märtsis sai esimene aafriklane ja esimene naine WTO eesotsas.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles