FDA hinnangul kaitseb Mercki tablett raske koroonahaigestumise eest

Copy
Eksperimentaalne suukaudne koroonaravim, mida nimetatakse molnupiraviiriks ja mida arendab Merck.
Eksperimentaalne suukaudne koroonaravim, mida nimetatakse molnupiraviiriks ja mida arendab Merck. Foto: MERCK & CO INC

Mercki arendatud Covidi-tablett osutus haiguse ravil tõhusaks, leidis USA toidu- ja ravimiamet (FDA) reedel eelraportis.

Samal ajal hoiatas FDA nõuandepaneel, et rasedad naised ei peaks seda ravimit kasutama, sest nende puhul ei kaalu sellest saadav kasu riske üles.

Raport annab teisipäeval kogunevale FDA ekspertide paneelile juhtlõnga otsustamaks, kas anda molnupiraviri-nimelisele ravimile erakordne kasutusluba.

Analüütikute meelest tähendaks heakskiit tugevat sammu võitluses pandeemiaga, andes meedikute käsutusse uue tõhusa vahendi, et nakatunuile abi anda.

Merck kinnitas eelmisel kuul, et kliiniliste katsete järgi vähendas ravim selle peatsel manustamisel pärast nakatumist haiglasse sattumise või suremise ohtu poole võrra.

FDA esialgne raport kinnitab samuti molnupiraviri tõhusust kergete, keskmise ja haiglasse sattumise riskiga patsientide puhul.

Hoiatades ravimi kasutamise eest rasedate puhul, möönis FDA, et ravimikatsetustel rasedaid naisi ei osalenud. Küll aga näitasid katsed tiinete rottide ja küülikutega pärast ravimi võtmist suuremat kalduvust alakaalulisusele ja loote väärarengutele.

Ravimit saanud patsientidest sattus haiglasse 7,3 protsenti, samal ajal kui kontrollgrupis sattus haiglasse 14,1 protsenti. Keegi ravimit saanutest ei surnud, samal ajal kui kontrollrühmas oli kaheksa surmajuhtumit.

Molnupiraviri toime põhineb sellel, et ta vähendab viiruse võimet ennast paljundada.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles