Eesti Post plaanib kahjumlikku postiteenuseäri koomale tõmmata

BNS
Copy
Aastas saadetakse Eestis 1,4 miljonit kirja, veel 10 aastat tagasi oli see näitaja 5,6 miljonit.
Aastas saadetakse Eestis 1,4 miljonit kirja, veel 10 aastat tagasi oli see näitaja 5,6 miljonit. Foto: Kristo Kivisoo

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) kavandab universaalsele postiteenusele esitatavaid nõudeid leevendada, kirjutab ERRi uudisteportaal. Kui määrus ka muutub, saab riiklik postifirma Eesti Post asuda optimeerima kahjumlikku postiäri, muu hulgas ka näiteks postkontoreid sulgedes.

Kui praegu nähakse täpselt ette, mitu postkontorit, postkasti või muud sellist peab asustusüksuse kohta olema, siis MKM-i välja saadetud ettepanekute kohaselt neid kohustusi enam ei oleks. Kaoksid nõuded ka postkastide hulgale. Eesti Post peaks lihtsalt tagama, et postiteenus on inimestele kättesaadav.

Universaalne postiteenus ehk kirjade ja pakkide saatmine kõigile inimestele Eestis on Eesti Postile kahjumlik ja subsideeritav muude tegevuste arvelt. Eesti Posti juhatuse esimees Mart Mägi ütles, et muudatus võimaldaks riigifirmal kahjumlikku tegevust vähem kahjumlikumaks muuta. Näiteks vähemkasutatavaid postkontoreid sulgedes.

«See ülesanne nüüd ongi optimeerimiseks. Mis teeb kahjumlikuks postivõrgu, on hoonete ülalpidamine. Kõik küttekulud ju kasvavad. Samamoodi on hoonete enda lahtiolek suur kulu,» ütles Mägi. 

Võimalikku postipunktide ja postkontorite sulgemist võiks hakata asendama pakiautomaadid ja ka kaugemal elavatele inimeste kulleriga kodus teenindamine.

Uue määrusega võiks postkontoreid või teeninduspunkte asendada aina enam ka näiteks tanklas, vallamajas või poes paiknev postipunkt, pakiautomaat või inimeste endi grupikast, kuhu saaks Omniva jätta nii kirju kui ka pakke.

Mis puudutab pakiautomaate, siis Mägi sõnul on oluline neid vaadelda postisüsteemi osana, mille kaudu saab tagatud juurdepääsu postiteenustele.

Muudatus puudutab peamiselt maapiirkondi

Omavalitsuste esindusorganisatsioon Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Veikko Luhalaid ütles, et kuigi MKM on muudatusettepanekuid liidule tutvustanud, ei ole omavalitsused veel seisukohta kujundanud.

«Kohaliku omavalitsuse mõttes keegi kaotab töö. Väikses kohas iga töökoht on oluline. See ei ole ka tohutut kvalifikatsiooni nõudev töökoht, et kus ei leiaks oma inimest. Aga kui tema kasu-kahju bilanss Omnivale on väga kahjulik ja kogukond ka vajab pigem pakiteenuseid, siis tõesti võib-olla on mõistlik kaaluda alternatiivseid variante,» ütles Luhalaid.

Eesti Linnade ja Valdade Liit plaanib seisukoha kujundada lähinädalatel detsembri teiseks pooleks. 

Eesti Postil on on 265 postkontorit või postipunkti, millest 187 asub maapiirkondades. Kirjakaste on Eesti Postil 1470, neist 1048 maapiirkondades. Kehtiva määruse kohaselt peab igas omavalitsuses, kus elab vähemalt 2500 inimest, olema postkontor.

Ligikaudu 80 protsenti kõigist postkontori kaudu toimuvatest tehingutest on postipakkide väljastused. Aastas saadetakse Eestis 1,4 miljonit kirja, veel 10 aastat tagasi 5,6 miljonit.

Eesti Posti 2020. aasta kahjum universaalse postiteenuse osutamisest on juhtkonna hinnangul 2,7 miljonit eurot, 2019. aastal oli kahjum 2,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles