Euroopa Komisjon asus kalatöötleja M.V.Wooli poolele

PM Majandus
Copy
M.V.Wool kalatööstus sattus listeeriaskandali 2019. aastal.
M.V.Wool kalatööstus sattus listeeriaskandali 2019. aastal. Foto: Tairo Lutter

Euroopa Kohus saatis ASile M.V.Wool tutvumiseks Euroopa Komisjoni ning liikmesriikide seisukohad seoses ettevõtte ning põllumajandus- ja toiduameti (PTA) vahelise kohtuvaidlusega, mis puudutab 2019. aasta listeeriajuhtumit ja tunnistab ettevõtte tõlgenduse õigsust.

Vaidluse keskne küsimus oli, kuidas ja milliseid proove võib võtta kauplustes, et tuvastada toidu ohutust. Tallinna halduskohus küsis Euroopa Kohtult eelotsust vaidlusaluse määruse tõlgendamiseks.

«Euroopa Komisjoni kui määruse autori seisukohast järeldub, et PTA on toiduproove kauplustes võtnud ebaõigesti. Tunnustada tuleb Eesti kohtusüsteemi, kes niivõrd keerulises kohtuvaidluses otsustas küsida Euroopa Kohtust eelotsust,» ütles firma esindaja, Sorainen Advokaadibüroo vandeadvokaat Allar Jõks.

Jõks lisas, et tegemist ei ole Euroopa Kohtu eelotsusega, vaid seisukohtadega, mille alusel Euroopa Kohus selles küsimuses eelotsust vormistama asub.

Euroopa Komisjoni määrus mikrobiloogiliste kriteeriumide kohta sätestab, et ohutu on toit, kui selles listeeriabakteri (L.m) sisaldus jääb alla 100 ühiku. Toidust saab proove võtta L.m sisalduse määramiseks kas tehases, kus toit on veel tootja kontrolli all või kaupluses, kus toit ei ole enam tootja kontrolli all.

Tehases võetud proovides ei tohiks listeeriat üldse olla ehk tulemust ei pea arvuliselt määrama. Poes peab aga kontrollima, kas L.m sisaldus on suurem kui lubatud 100 ühikut või vähem. PTA seda aga ei teinud.

Halduskohus saatis Euroopa Kohtule küsimuse, kas kaupluses tohib võtta proovi nii, et ei määrata arvuliselt L.m sisaldust. Euroopa Kohus küsis Euroopa Komisjoni kui määruse koostaja arvamust. Euroopa Komisjon vastas, et kaupluses tuleb L.m sisaldus määrata arvuliselt ehk kontrollida, kas L.m on üle 100 või mitte.

AS M.V.Wool kaebas PTA Tallinna halduskohtusse pärast 2019. aastal aset leidnud listeeriajuhtumit, mille tulemusena 25. novembril 2019 suleti ettevõtte Harku ja Vihterpalu tehas ning peatati sisuliselt kogu ettevõtte tegevus. Ettevõte taastub siiani tekitatud kahjust.

M.V.Wooli 2020. aasta käive oli üle 17 miljoni euro ja ettevõtte kahes tehases töötab 112 inimest. 2021. aasta septembris tunnistas iga-aastane rahvusvaheline audit ettevõtte tootmis- ja kvaliteedikorralduse vastavaks rahvusvahelisele standardile IFS Food (toiduainetetööstuse kõrgeim kvaliteedistandard) skooriga 92/100.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles