USA paatide hind Euroopas langeb, kui tollimaksud uuest aastast kaotatakse

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
USA paadivalmistaja Regal Boats mudel 42. FOTO: Jaano Martin Ots
USA paadivalmistaja Regal Boats mudel 42. FOTO: Jaano Martin Ots Foto: Jaano Martin Ots

USA ja Euroopa liit jõudsid oktoobri lõpus kokkuleppele, et Donald Trumpi algatatud kaubanduslik vastasseis lõpetatakse ning vastastikkused tollimaksud kaotatakse alates 1. jaanuarist. Esialgne kava nägi ette tollimaksude tõstmist alates 1. detsembrist. 

Euroopa liit vastas 2018. aastal Donald Trumpi administratsiooni poolt Euroopa terasele ja alumiiniumile kehtestatud tollimaksudele omapoolsete maksudega. 25-protsendilise tolliga maksustati mitmete USA kaupade, sealhulgas burboon-viski, Harley-Davidsoni mootorrataste ja mootorpaatide Euroopasse toomine. Algse plaani kohaselt pidi maksumäär tänavu 1. detsembril kahekordistuma, kuid 31. oktoobril jõudsid riigid kokkuleppele, et maksumäärasid ei suurendata ning tollid kaotatakse täielikult 1. jaanuarist 2022. 

Eestis USA paaditootja Regal Boats veesõidukeid esindava Premium Boats juhatuse liige Ivar Kõllo ütles, et alates 1. jaanuarist 2022 Eestisse jõudvad USA paadid, sealhulgas Regali tooted on vabastatud 25 protsendilisest tollimaksust, mis võimaldab neid taas konkurentsivõimelise hinnaga pakkuda. Kõllo möönis, et paatide kohese kättesaadavusega võib olla probleeme, kuna ka USAs kestab paadibuum ning kõik laopaadid on maha müüdud. 

«Hetkel on ooteaeg tellimisest paadi valmimiseni olenevalt mudelist kuni 15 kuud. Koos kohaletoimetamisega Ameerikast on tellimuse täitmise aeg Eestis hetkel 16-17 kuud. Soovitame huvi korral siiski tellimus sisse anda, sest nõudluse vähenemist ei ole näha. Korralikku paati tasub natuke oodata ka, selle tulevane eluiga on ju kümned aastad," rääkis Kõllo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles