Amet tuvastas poelettidel tarbijat eksitavad äädikad

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Uue soovituse järgi ei tohiks äädikapudeli etiketil kasutada sõna “söögiäädikas”.
Uue soovituse järgi ei tohiks äädikapudeli etiketil kasutada sõna “söögiäädikas”. Foto: Arvo Meeks

Põllumajandus- ja toiduamet kontrollis Eestis müüdavate äädikate äädikhappe sisaldust. Viiel juhul tuvastati lubatust lahjem äädikas ning nüüd tuleb tootjafirmal tooted turult kõrvaldada. 

Ameti toiduosakonna juhataja Kairi Ramjala sõnul kontrolliti kaubanduses müügil olevate 30-protsendiliste äädikate äädikhappe sisaldust. «Võeti seitse proovi ning viie proovi puhul ei vastanud äädikhappe sisaldus märgistusel toodud protsendile. Märgistusel esitatud 30 protsenti äädikhapet peab vastama ka toote sisule,» selgitas Ramjalg tulemusi.

30-protsendise märgistuse nõudele vastasid Rimi Basicu söögiäädikas ja Ektoni 30-protsendiline äädikhape 0,5 l.

Olenemata lubatust olid alla 30-protsendilise äädikhappe sisaldusega söögiäädikas «Minu», «Meie heaks», Optima Linija ja kaks Grossi Toidukaupade äädikhapet. Tarbija võib pöörduda kauplusesse, kust äädikas osteti ning esitada toote asendamise või raha tagastamise nõude.

«Nende viie toote puhul on tegemist ühe tootjaga, P&G Grupiga, kelle suhtes on alustatud menetlust. Tootja peab nõuetele mittevastavad tooted turult kõrvaldama ning viima tooted nõuetega vastavusse ja seda ka kontrollima,» lisas Ramjalg.

Eestis töötati 2019. a välja 30-protsendilise äädikhappe turustamise hea tava, mis annab soovituse, et toote nimetusena kasutada «30% äädikhape» või näiteks «30% äädikhappe (vesi)lahus». Seetõttu ei tohiks toote nimetuses kasutada «äädikas» ja «söögiäädikas». Amet tegi tootjatele märkuse toodete nimetuste osas.

Äädikaid kontrollitakse taas järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles