Bigbanki ärilaenude kasv ületas turu üldist kasvu kuuekordselt

PM Majandus
Copy
Ingo Põder, Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht FOTO: Erakogu
Ingo Põder, Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juht FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Kümne kuu tulemuste põhjal on Bigbanki ärilaenude maht kasvanud 6 korda kiiremini ärilaenude turu üldisest kasvust Eestis. Bigbanki ettevõtete panganduse valdkonna juhi Ingo Põderi sõnul on turuvõtmise taga see, et seni peamiselt eraisikutele laenamisega tegelenud Bigbank on järjest rohkem rõhku pannud äriklientide teenindamisele erinevate laenutoodetega.

Põderi sõnul on ettevõtted praegu väga aktiivsed ning ärilaenude müük on Eesti Panga andmetel pankade 10 kuu koondtulemuste põhjal aastatagusega võrreldes kasvanud 31%. Rahas tähendab see pisut rohkem kui 580 miljoni eurot ehk ettevõtete laenude koguportfelli kasvu 2,4 miljardi euroni. «Bigbank on samas võrdluses kasvatanud oma väljastatud ärilaenude mahu 41,8 miljonilt 121 miljonile ehk 189%. Oleme selles turusektoris uue tulijana teinud head tööd ja suudame pakkuda väga konkurentsivõimelisi tingimusi,» kommenteeris Põder.

Tänavu oktoobris väljastas Bigbank Põderi sõnul ärilaene senise tegevusaja rekordsummas 27,7 miljonit eurot.

Sügisest alates pakub Bigpank näiteks ka põllumajandusettevõtetele erigraafikuga laene, mis on üks osa Bigbanki laiemast strateegiast suurendada ettevõtluslaenude ning eriti põllumajandus- ja metsandusvaldkonna osakaalu. «Moodustasime eraldi põllumajandus- ja metsanduslaenude osakonna ja hindame ise laenu tagatiseks tulevat maad. Sealjuures ei vaata me turuväärtust n.ö. Harju keskmise metsa või põlluna, vaid teame palju just see metsa- ja põllumaa kinnistu võiks väärt olla ning võime seetõttu teha suurema laenupakkumise – kuni 80 protsenti laenu tagatise turuväärtusest,» sõnas Põder ja ütles, et lisaks langetas pank ka intresside marginaale.

Septembri lõpuks kasvas Bigbanki varade maht esmakordselt üle miljardi euro piiri - 1,019 miljardi euroni. Bigbanki ettevõtluslaenude mahud kasvasid kõigis majandusharudes nii Eestis, Lätis kui Leedus. Kõige rohkem suurenesid pikaajaliste ärikinnisvara ning põllumajandussektori investeerimislaenude mahud, mille osakaal moodustas müügist pea poole. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles