Riigil puudub võimalus peatada tegevusloata investeerimisteenuse pakkuja tegevus

PM Majandus
Copy
Seda veebilehte kasutaval finantsteenuse pakkujal puudub tegevusluba.
Seda veebilehte kasutaval finantsteenuse pakkujal puudub tegevusluba. Foto: Inodel

Finantsinspektsioon andis täna välja juba kuuenda hoiatuse tegevusloata investeerimisteenuse pakkuja VestaFuture OÜ suhtes, kes jätkab kõigele vaatamata tegevust. Ka prokuratuur ei saa sekkuda.

Iga hoiatuse järel on VestaFuture OÜ hakanud pakkuma tegevusloata teenuseid uutes kanalites. Viimati tegi ta seda kodulehe https://inodel.trade/ kaudu. Vesta Future OÜ juhatuse ainuke liige on Serhii Pupko.

«Selliseid olukordi, kus pärast finantsinspektsiooni hoiatust vahetab ettevõte korduvalt teenuse pakkumiseks kanalit, ei ole väga tihti. Selline käitumine näitab selget tahet heauskseid investeerijaid petta ja paraku on see tänases internetiajastus ka üsna lihtne. Finantsinspektsioonil saab sellistes oludes avaldada hoiatusteateid ja teavitada prokuratuuri,» ütles finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer.

Finantsinspektsioon esitas 31. mail prokuratuurile kuriteokaebuse, mis puudutas Eesti äriühingu VestaFuture OÜ tegevust. Prokuratuur ei alustanud kriminaalmenetlust, sest esitatud andmete alusel ei saanud järeldada, et ettevõtte tegevus toimub Eesti Vabariigis

«Prokuratuuril on ettevõtte tegutsemist võimalik takistada näiteks juhul, kui kannatajate seas on üks või rohkem Eesti kodanikku. Kuriteokaebusest aga ei nähtunud, et VestaFuture OÜ oleks teod toime pannud Eesti kodaniku või Eestis registreeritud juriidilise isiku vastu,» ütles prokuratuuri pressiesindaja Joonas Piir.

Tegevusloata finantsteenuste pakkumine on kuritegu, mille uurimine kuulub politsei pädevusse. Kui finantsinspektsioonil on alust kahtlustada õigusrikkumist finantsturul, siis võib inspektsioon esitada prokuratuurile ja politseile kuriteoteate. Finantsinspektsioonil puudub pädevus ise kriminaalmenetlusi läbi viia.

Nimekirja ettevõtetest, kellele finantsinspektsioon on andnud tegevusloa või kes võivad Eestis piiriüleselt teenuseid osutada, leiab finantsinspektsiooni kodulehelt turuosaliste registrist. Samuti soovitab finantsinspektsioon enne finantsteenuste tarbimist tutvuda inspektsiooni kodulehel olevate hoiatusteadetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles