Need 5 küsimust aitavad kahtlasi e-poode vältida

Tarbija24
Copy
Ostukäru
Ostukäru Foto: Raigo Pajula

Ameerikast alguse saanud must reede on vallutanud ka Eesti. Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve ameti (TTJA) nõustamise osakonna juhataja Kristina Tammaru soovitab inimestel enne maksmist endalt mõned kontrollküsimused küsida.

Musta reede kõrval võib rääkida ka mustast novembrist või mustast nädalast, sest ahvatlevaid pakkumisi on internetis sel kuul rohkelt. Kuidas veenduda, et soodushind sisaldaks ikka allahindlust ja et tundmatu, kuid ülisoodsate pakkumistega veebileht ei osutuks pettuseks?

Kas kaupleja näitab kõiki enda andmeid?

Vaata kindlasti, kas e-pood on registreeritud Eestis või mõnes muus riigis ja mis andmeid ta enda kohta avaldab.

Euroopa Liidus registreeritud e-poel on seadusega ette nähtud andmete avaldamine, mis võimaldab neid identifitseerida. E-poe veebilehel peab kindlasti olema järgmine teave: ettevõtte nimi ja asukoht ning e-posti aadress ja telefoninumber, kuhu probleemi korral pöörduda; kauba tagastamise, pretensiooni esitamise ja garantii tingimused; mis tingimustel tagastatakse sobimatu kaup ning kes kannab tagastamiskulud.

Nende andmete puudumisel ei ole tegemist seadusekuuleka kauplejaga. Ainult koduleheaadress ei anna aimu kaupleja taustast, sest näiteks tippdomeeni .ee taga ei pruugi olla Eesti ettevõte.

Kas kuvatud hinnad ja soodustused on realistlikud?

Musta reede pakkujate hulgas hoogustuvad ka sellised veebileheküljed, kust leiab n-ö bränditooteid, kuid liiga odav hind viitab selgelt võltstootele või pettusele. Uuri järgi, kas teised sama kaubamärgi tooteid müüvad poed kasutavad teistsugust hinnaklassi?

Tasub meeles pidada, et kui ka toote pilt või kirjeldus tundub tõetruu, kuid veebiaadress sisaldab selliseid sõna nagu online, stock, supreme, cheap, sale jms, peaks enne ostma hakkamist kaaluma, kas tegemist on ikka originaaltoodete ja reaalse veebipoega.

Kas ma tean täpselt, kui palju see ost maksma läheb?

Kui märkad, et kaupleja asub väljaspool Euroopa Liitu, nt Hiinas või Ameerika Ühendriikides, siis võivad lisanduda käibe- ja tollimaksud, mis võivad soodustuse ära nullida. Ka kaupade tagasisaatmine võib olla liiga kallis.

Kas soodushind on ikka odavam kui muudel päevadel?

Võta aega, et teha väike eeltöö. Võrdle näiteks sama toote hinda kaupluses kohapeal või teistes samu tooteid müüvates e-poodides. Kui on konkreetne ostusoov, tee selle toote hind enne musta reede pakkumisi kindlaks, siis saad aimu, kas soodushind ikka on odavam kui tavahind. Ära usalda pimesi, sest on kauplejaid, kes hindadega manipuleerivad.

Kas saan toote tagasi saata, kui see mulle ei sobi?

Loe läbi müügitingimused. Kuigi enamik tarbijaid peab end vilunud e-ostlejaks, kes on kursis 14-päevase taganemisõiguse, tavapärase tarneaja või tagastamistingimustega, tasub alati vaadata, kas ja kuidas kaupleja tarbijat tema õigustest teavitab.

Poed, kes ei anna üheselt mõistetavalt ja kirjalikult ostueelset teavet tarbija seaduslike õiguste kohta või kelle koduleht sisaldab kirjavigu, ei ole usaldusväärsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles