Ajalehed seisavad silmitsi paberidefitsiidi ja hinnatõusuga (7)

Merike Lees
Copy
Kroonpressi trükikoja juhataja Andres Kull trükipaberirullidega, mille hankimine muutub järjest keerulisemaks ja kallimaks.
Kroonpressi trükikoja juhataja Andres Kull trükipaberirullidega, mille hankimine muutub järjest keerulisemaks ja kallimaks. Foto: Sille Annuk

Paljud paberitootjad on digimeedia pealetungi ja koroonaaegse ajalehemüügi madalseisu tõttu ajalehepaberi tootmise lõpetanud ning trükimeedia seisab silmitsi paberidefitsiidi ja hiiglasliku hinnatõusuga.

Turul on tekkinud paberi puudujääk, sest paberitehased on vähendanud tootmist, kuna ajalehepaberi tarbimine on kaua langenud.

«Häda on selles, et need tootmisüksused, mis ajalehepaberit toodavad, on nii võimsad, et ühe tehase või ühe masina kinnipanek tähendab sadu tuhandeid tonne paberit aastas,» ütles trükikoja Kroonpress juht Andres Kull. «Masin kas töötab täisvõimsusel või ei tööta üldse, osaliselt seda vähendada ei saa.»

Seega on viimastel aastatel kadunud turult tohutu hulk ajalehepaberit, kuid nõudlus ei ole sama palju langenud. Kulli sõnul ähvardab maailma ajalehepaberi puudus. See omakorda on tõstnud ajalehepaberi hinda tänavu juba 60 protsenti. Kulli sõnul tuleb ajalehepaberi tonni eest maksta praegu 600–700 eurot, sellele lisandub tootmise hinna tõus, mille tootjad ostjatelt sisse kasseerivad.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles