Venemaa ähvardab USA tehnoloogiahiide tegevuspiirangutega

PM Majandus
Copy
Google'i ja Apple'i logod.
Google'i ja Apple'i logod. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Venemaa nõuab, et 13 välismaist ettevõtet tooksid tänavuse aasta lõpuks enda esindused ametlikult Venemaa pinnale. Nõude eirajaid ähvardatakse võimalike tegevuspiirangute või isegi -keeldudega, vahendab Reuters.

Ettevõtete nimekirjas on nii Google, Facebook, Twitter, TikTok kui sõnumsiderakendus Telegram. Nimekirja kuulub ka Apple, mille Venemaa on võtnud eriliselt sihikule, kuna suurfirma väidetavalt kuritarvitab oma turupositsiooni mobiilirakenduste turul.

Esmaspäeva hilisõhtul saatis riiklilk sideregulaator Roskomnadzor välja üksikasjaliku nõudekirja selle kohta, mida ettevõtted täpselt tegema peavad. See sätestab, et 500 000 igapäevase kasutajaga välismaised sotsiaalmeediagigandid on 1. juulist jõustunud seadusemuudatuse järel kohustatud avama Venemaal enda kohalikud kontorid. 

Lisaks peavad ettevõtted looma endale kasutajakonto regulaatori veebisaidil ning omama tagasisidevormi Venemaa kasutajatega suhtlemiseks, teatas Roskomnadzor. Samuti peavad välisettevõtted järgima, et nende platvormil toimuv vastaks sealsetele reeglitele. «Välissubjektid peavad piirama kasutajate juurdepääsu infole, mis rikub Venemaa seadusi,» ütles Roskomnadzor üksikasju lisamata.

Venemaa järelvalveamet lisas ka, et õigusakte rikkuvaid ettevõtteid võib ähvardada reklaami-, andmete kogumise ja rahaülekannete piirangud või otsesed tegevuskeelud.

Ükski nimekirjas olev ettevõte ei vastanud Reutersi kommentaaritaotlustele.

Venemaa on sel aastal astunud samme, et toetada ja edendada oma kodumaist tehnoloogiasektorit. Muu hulgas on tehtud ettepanekuid maksustada väliskapitalil põhinevaid digiteenuste platvorme ning teha maksukärped kodumaistele IT-ettevõtetele.

Kampaanial on ka poliitiline mõõde, mida kriitikud iseloomustavad kui Venemaa võimude katset tugevdada kontrolli interneti üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles