Uuring: rohkem kui pooled Balti riikide ettevõtted ei leia piisavalt uusi töötajaid

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Tööjõudu on puudu kõikides Balti riikides.
Tööjõudu on puudu kõikides Balti riikides. Foto: Marianne Loorents

Rohkem kui pooltel Baltimaade väike- ja keskmise suurusega ettevõtetel (VKE) on tänavu raskusi uute töötajate leidmisega, selgus Luminori korraldatud uuringust.

Ettevõtjate sõnul on talentide leidmisel põhiprobleem kvalifitseeritud spetsialistide puudus ja vähene kandideerimine vabadele töökohtadele, teatas Luminor.

60 protsenti uuringus osalenud Eesti VKEdest märkis, et uute töötajate leidmine on sellel aastal üks põhimuredest. Sama probleemi üle kurtis 55 protsenti Läti ja 53 protsenti Leedu ettevõtetest. Umbes 45 protsenti Eesti, 42 protsenti Läti ja 35 protsenti Leedu VKEdest tõi olulise probleemina välja õigete kogemuste ja oskustega spetsialistide puuduse.

Samuti märkisid Baltimaade VKEde esindajad, et vabad töökohad jäävad tihti potentsiaalsete kandidaatide huvivaldkonnast välja. Selle tõi probleemina välja 15 protsenti Eesti, 13 protsenti Läti ja 18 protsenti Leedu VKEdest.

Turul on tajutav talendipuudus

Töötajad on iga äri alustalaks, mistõttu on turul tajutav talendipuudus ettevõtete jaoks suur probleem. See tendents on tugevnenud tõenäoliselt kaugtöö tõttu.

«Paistab, et kodus töötamine on kõrvaldanud geograafilised piirid – töötajad on mõistnud, et teises linnas või riigis asuvas ettevõttes töötamiseks ei pea enam kolima,» selgitas Luminori äripanganduse juht Marjan Savtšenko.

Tema sõnul on tööandjatel kaugtöö korral raske tõsta esile oma teisi, mitterahalisi eeliseid, mis kaasnevad konkreetses ettevõttes töötamisega, näiteks töökultuuri. «Teisalt on majandusbuumi ajal palju rohkem vabu töökohti kui potentsiaalseid talente, mistõttu tekib teatav vaakum, mis võib mõneks ajaks püsima jääda,» nentis Savtšenko.

Umbes 70 protsenti Balti riikide ettevõtetest märkis, et nende töötajad on sel aastal teinud kas osalise või täisajaga kaugtööd. Leedus jätkas kontoris töötamist umbes 20 protsenti töötajatest, samas kui Eestis ja Lätis oli see näitaja 25 protsendi ringis.

Uuringus esitati küsimusi ka ettevõtete immuniseerimise ja vaktsineerituse taseme kohta. Selles valdkonnas on esirinnas leedulased – lausa 45 protsenti ettevõtetest märkis, et üle 90 protsendi nende töötajatest on vaktsineeritud. Lätis teatas samast vaktsineerituse tasemest 19 protsenti ja Eestis 28 protsenti ettevõtetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles