SEB: naised investeerivad regulaarselt pea poole vähem kui mehed

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Naised investeerivad meestest pea poole vähem
Naised investeerivad meestest pea poole vähem Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Kaks kolmandikku roboinvestoriga investeerimist alustavatest eestimaalastest on mehed, näitab värske SEB analüüs. Kuigi naisinvestoreid on vaid kolmandik, siis võrreldes meie Balti naabritega on nende osakaal Eestis siiski suurim.

Alates tänavu kevadest on kolmes Balti riigis roboinvestor nõustanud üle 50 000 kliendi ja ligi 70 protsenti investoritest on mehed. Kui Eestis moodustasid naised veidi üle 30 protsendi, siis Lätis oli nende osakaal 28 protsenti ja Leedus vaid 23 protsenti.

«SEB virtuaalse nõustaja abiga investeerimist alustavate investorite statistika toob välja laiema trendi Balti riikides, mille järgi tegelevad investeerimisega endiselt valdavalt mehed ja investeerimisvaldkonnas on soolise tasakaaluni veel pikk tee minna,» ütles SEB Panga juhatuse liige ja jaepanganduse valdkonna juht Ainar Leppänen.

Roboinvestor aitab alustada

Eestis investeerivad mehed iga kuu ka suuremate summadega, panustades keskmiselt 50 eurot. Samal ajal teevad naised makseid keskmiselt 27 euro eest kuus. Seevastu summad, mida naised ja mehed teistes Balti riikides investeerivad, on võrdsemad. Leedus lisavad mehed regulaarselt oma investeerimisportfelli keskmiselt 45 eurot ja Lätis 40 eurot kuus, naised aga investeerivad mõlemas riigis iga kuu keskmiselt 37 eurot.

«Keskmised investeeringusummad kõigis kolmes Balti riigis näitavad hästi, et investeerimisega võib alustada ka väikeste summadega, panustades oma portfelli vaid mõnekümne euroga kuus. Tulemuste nägemiseks on tähtis investeerimisega tegeleda pikaajaliselt ja järjekindlalt,» lisas Leppänen.

SEB mobiilirakenduses on roboinvestor klientidele kättesaadav alates kevadest. Investeerimisega alustamine koos uue roboinvestoriga võtab vaid 15 minutit. Selle jooksul sisestab klient info oma finantsolukorra kohta, investeerimise eesmärgi ja perioodi, valib jõukohase investeerimisriski ning vastab küsimustele oma investeerimiskogemuse ja -teadmiste kohta. Seejärel hindab virtuaalne nõustaja kliendi olukorda ja annab personaalse investeerimissoovituse. Vajadusel avatakse kliendile väärtpaberikonto ja klient saabki alustada investeerimisega.

Praegu pakutakse roboinvestori kaudu investeerimiseks nelja valikut ning klient saab otsustada, kas võtta madala, keskmise või kõrge riskiga fond. «Arendame roboinvestorit pidevalt edasi ja klientide tagasisidele tuginedes plaanime juba lähiajal seal pakutavaid investeerimisvõimalusi laiendada,» täiendas Leppänen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles