Omanike keskliit: toetame ranna ehituskeeluvööndi vähendamist (3)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Ehitus Gaza linnas. Pilt on illustartiivne.
Ehitus Gaza linnas. Pilt on illustartiivne. Foto: Salam Yasser/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Eesti Omanike Keskliit toetab riigikogus algatatud eelnõud, millega vähendatakse ranna ja kalda ehituskeeluvööndit.

Liidu teatel väärib 25 aastat tagasi kehtestatud omandikitsendus ülevaatamist, kuna piirab omanikel oluliselt omandiõiguse teostamist. Kuna omand on põhiseadusega kaitstud põhiõigus, siis peab olema selle piiramine põhjendatud ja proportsionaalne, hindas keskliit.

«Rannale lähemale ehitamine ei ohusta loodust, kuna ehitustehnoloogiad on oluliselt arenenud, samuti ei takista väiksem kaitsevöönd rannas liikumist, kasvanud on ka omavalitsuste võimekus planeerimisel ja ehitusjärelvalve teostamisel. Arutelu koht oleks kaitsevööndi ulatuse suurus ning kohaliku omavalitsuse õigused seda muuta. Sõites Põhjamaade rannavetes näeme, kuidas omanikele ei ole tehtud takistusi rajada mere äärde või kaljusaarele saun, paadikuur või väike suvemaja,» teatab organisatsioon pressiteate vahendusel.

Omanike Keskliidu esimehe Priidu Pärna sõnul on tervitatav, et parlamendi fraktsioonid on aru saanud murettekitavast tendentsist õigusloomes, kus me küll kaitseme lilli, linde või maju, aga keegi ei kaitse inimest riigi ülemäärase sekkumise eest. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles