Uus skeem ⟩ Facebookis üritatakse heausksetelt müüjatelt raha välja petta

Tarbija24
Copy
Internetis mööbli müümiseks ei tohiks müüja ostjale mingit raha välja käia.
Internetis mööbli müümiseks ei tohiks müüja ostjale mingit raha välja käia. Foto: Sille Annuk

Lugeja kirjtuas Postimehe tarbijaportaalile, kuidas Fedexi nime ja kaubamärki ära kasutades on loodud uus petuskeem, mille muster sarnaneb teiste omataolistega: ostjalt teenuse või kauba eest raha saamiseks tuleb alustuseks müüjal endal väike «kindlustussumma» välja käia.

Facebooki turuplatsil palutakse kauba müüjatel tasuda esmalt ostja transpordi- ja kindlustuskulud. Kehvas eesti keeles lubab ostja, et tagastab raha ning lisab selle hiljem ostusummale.

Kirja saatnud lugeja proovis müüa 45 eurot maksnud kappi. Innukas ostja lubas kapile järgi saata kulleri, kes selle Kiisalt kaasa võtaks. Selleks, et kõik toimiks, peaks aga müüja maksma kindlustusena 50 eurot. Müüja kinnitab, et maksab selle hiljem ümbrikus tagasi.

Sellist juttu ei tohi aga uskuma jääda, sest internetis midagi müües ei pea selle jaoks enne kellelegi raha kandma. Sisuliselt on tegemist samasuguse petuskeemiga nagu Nigeeria kirjade puhul, kus õnnetu, kuid jõukas Nigeeria lesk tahab miskipärast oma pärandust just sulle jätta, aga tingimusel, et sa kannad talle enne üle väikese rahasumma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles