Royal Dutch Shell ütleb Hollandist lahti

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Viimastel kuudel on Royal Dutch Shell saanud tagasilööke ka aktivistinvestoritelt ja keskkonnaaktivistidelt.
Viimastel kuudel on Royal Dutch Shell saanud tagasilööke ka aktivistinvestoritelt ja keskkonnaaktivistidelt. Foto: Manfred Segerer via www.imago-images.de/imago images/Manfred Segerer

Novembri teise pühapäeva pärastlõunal helistas Royal Dutch Shelli tegevjuht Ben van Beurden Hollandi peaministrile Mark Ruttele, et Euroopa suurim naftakompanii viib oma peakorteri Londonisse eesmärgiga lihtsustada ettevõtte struktuuri ning vähendada aktsionäride maksukoormust. Veel enam, ettevõte kaotab oma nimest Royal Dutch, mis katkestaks viimasegi ühenduse Hollandiga.

Mark Rutte ehmus ning tegi jõupingutusi veenmaks Shelli jääma, kirjutas Bloomberg telefonijutuga kursis olevatele allikatele viidates. Peaminister lobistas koalitsioonipartneritele, et dividendile kehtestatud tulumaksumaks, mis oli van Beurdeni otsuse üks peamine põhjus, tuleks tagasi võtta.

Kuid kiirustades tehtud plaan ei leidnud poliitikute hulgas toetust. Idee maksusoodustuste andmisest maailma ühele suuremale süsiniku emiteerijale oli mitme partei juhi jaoks liiga palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles