Kütuste ja metallide odavnemine niipea poelettidele ei kandu

Erkki Erilaid
Copy
Toidutoormehindade tõus kandub toiduainete hindadesse, mis järgmisel aastal peaksid rohkem kasvama kui sel aastal, kuid osalt pidurdab hinnakasvu Eestis konkurents ja Lidli tulek.
Toidutoormehindade tõus kandub toiduainete hindadesse, mis järgmisel aastal peaksid rohkem kasvama kui sel aastal, kuid osalt pidurdab hinnakasvu Eestis konkurents ja Lidli tulek. Foto: Petra Schneider-Schmelzer via www.imago-images.de

Kuigi ülemaailmne kiire hinnatõus jätkub ja paljude kaupade hinnad liiguvad üles, on viimasel kuul näha ka märkimisväärseid hinnalangusi. Näiteks on odavnenud rauamaak, kivisüsi, teras ja alumiinium, samuti mitmesugused kütused. Analüütikute sõnul ei hakka me siiski veel jõudma viimase 13 aasta kiireima inflatsiooni murdepunkti, sest hinnalangus puudutab alles liiga väheseid kaupu ja tuleb arvestada seda, et mitmed toidutoormed, nagu nisu, riis ja mais, kallinevad endiselt.

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina sõnul on toorainete kallinemise põhjus olnud kiire taastumine pandeemiast ja sellega kaasnenud väga tugev nõudlus, millele toorainete kaevandamine ja töötlemine järele ei ole jõudnud. «Samuti hakkasid toorainehinnad kerkima, kuna kauplejad on panustanud toorainete intensiivsele majanduskasvule ning pikemas vaates kliimaeesmärkide täitmisel suuremale nõudlusele metallide järele. Osa toorainete hindu on tõstnud ka tarneprobleemid,» selgitas Mertsina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles