USA esindajatekoda võttis Bideni sotsiaalkulutuste paketi vastu

Ronald Reinap
, reporter
Copy
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi hoidmas lõpphääletuse tulemust.
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi hoidmas lõpphääletuse tulemust. Foto: ALEXANDER DRAGO/REUTERS

USA kongressi esindajatekoja saadikud hääletasid reedel president Joe Bideni hiiglasliku sotsiaalkulutuste paketi poolt, saates selle edasi senatisse, vahendab AFP.

1,8 triljoni dollari suurune pakett nimega Build Back Better, mis hõlmab haridust, tervishoidu, lapsehooldust ja kliimameetmeid, võeti demokraatide enamusega esindajatekohas vastu demokraatide häältega.

Esmaspäeval allkirjastas president taristuinvesteeringud, esimese poole oma kolme triljoni dollari suurusest majanduspaketist.

Senatis võib sotsiaalkulutuste paketil raskemaks minna, sest selle suhtes on kõhkleval seisukohal ka osa demokraate. Senatist läheb pakett esindajatekotta tagasi, aga see ei sünni enne kui detsembris või isegi jaanuaris.

«Meil on Build Back Better eelnõu, mis on ajalooline, muutev ja suurem kui miski muu, mida kunagi oleme teinud,» ütles esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi enne esindajatekoja hääletust.

«Me oleme kõik ühel meelel, et meil on moraalne vastutus oma laste, nende tuleviku ees,» lisas ta.

Pelosi lootis, et esindajatekoda hääletab paketi üle juba neljapäeva õhtul, kuid selle plaani nurjas vähemuse liider Kevin McCarthy üheksa tundi kestnud kõnega.

Esindajatekoja reeglid lubavad erakondade liidritel rääkida ükskõik kui kaua, lihtliige peab piirduma 60 sekundiga.

Valge Maja sõnul loob sotsiaalkulutuste pakett juurde miljon töökohta, vabariiklased on iseloomustanud seda kui näidet demokraatide kontrollimatutest kulutustest.

Eelnõu hääletatakse ilmselt senatis maha, sest demokraatidel on seal väga napp enamus ja erakonna mõõdukam tiib ei ole Bideni kulutusplaanidega päri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles