Šveits: me ei täida EL-i käske

Copy
EL-i lipp lehvimas Šveitsi riigilipu kõrval.
EL-i lipp lehvimas Šveitsi riigilipu kõrval. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Šveits ei allu Euroopa Liidu käskudele, ütles välisminister Ignazio Cassis reedel, pärast kõnelusi Brüsselis kahepoolsete suhete tuleviku üle.

Brüsseli ja Berni suhted on pinevad alates maist, mil Šveits otsustas ootamatult lõpetada aastaid kestnud läbirääkimised ulatusliku koostööleppe üle EL-iga.

Cassis käis esmaspäeval Brüsselis kõnelustel Euroopa Komisjoni asepresidendi Maroš Šefčovičiga, kes tegeleb ühenduse ja Šveitsi keeruliste suhetega.

Pärast kohtumist, mis oli esimene silmast silma kokkusaamine pärast maid, rõhutas Cassis, et enne läbirääkimiste alustamist tuleb kindlaks määrata selle teemad.

«EL ja Šveitis ei saa teineteisele käske anda ega vastu võtta. Kumbki pool esindab oma huve ja annab edasi oma soovid. Valitsus teab, mida EL tahab,» ütles ta.

Šveits on igast küljest piiratud EL-i liikmesriikidest ja EL on tema suurim majanduspartner.

Cassis ütles, et Šveitsil ei olnudki pärast raamleppe arutelu läbikukkumist kavas kohe läbirääkimisi jätkata.

Kõnelused jooksid ummikusse, kuna EL keeldus andmast järele Šveitsi nõudele jätta leppest välja tähtsad teemad nagu riigiabi, palgakaitse ja liikumisvabadus.

Šefčovič ärgitas pärast esmaspäevast kohtumist Šveitsi näitama, kas ta endiselt soovib EL-iga kaugeleulatuvat koostööd.

EL-i ja Šveitsi suhteid määrab praegu hulk kokkuleppeid, kuid viimased 13 aastat on pooled üritanud sõlmida ulatuslikumat lepingut, mis kataks kõik suhete tahud. Kavas oli ka vaidluste lahendamise mehhanism.

Šveits on aga tõrges täitma EL-i nõuet panustada ühenduse eelarvesse ja viia oma seadused EL-i reeglitega vastavusse säilitamaks vaba juurdepääsu bloki turule.

«Nüüd on vaja Šveitsi poolt ühemõttelist poliitilist tahet arutada meiega tegelikult olulisi küsimusi ja usutavat ajakavaga,» ütles Šefčovič. «Teisisõnu, poliitiline dialoog ei saa olla tühi kest, see peab olema sisuline.»

Cassis ütles aga, et EK asepresidendi kokkuvõttel kõnelustest oli tegeliku kohtumisega suhteliselt vähe ühist.

Järgmine kohtumine on kavas jaanuaris Davosi maailma majandusfoorumil, siis loodetakse ajakava paika panna ja kinnitada, et kõnelused jätkuvad.

Šveits ei lase EL-il endale survet avaldada, rõhutas Cassis. «Tähtaja küsimust me ei arutanud,» ütles ta.

«Läbirääkimiste kava ei ole praegu teema. Eesmärk on vastastikustes ootustes selgusele jõuda ja mitte unustada, et 95 protsendis küsimustest ei ole meil erimeelsusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles