Soomes langes tänavu netikelmide saagiks vähemalt 35 miljonit eurot

BNS
Copy
Netikelmus. Foto on illustreeriv.
Netikelmus. Foto on illustreeriv. Foto: unsplash.com

Soomes on oktoobri lõpu seisuga netikelmide saagiks langenud üle 35 miljoni euro, teatas Soome finantssektori katusorganisatsioon Finanssiala.

Netikelmuste arv ja netikelmidele kaotatud summad on Soomes kiiresti kasvanud. Politseile oli oktoobri lõpu seisuga tehtud üle 2200 avalduse pettuste kohta. Finanssiala teatel on lisaks veel palju pettusi, mille arvust ja tekitatud majanduskahjust täpne info puudub.

Netikelmuste arvu püütakse piirata kampaaniaga, mille nimi on "Vaata ette, veendu ja hoiata", mis annab inimestele nõu, kuidas end kelmide eest kaitsta. Kampaania korraldasid koostöös finantsettevõtted, politsei ja küberturvalisuse keskus.

Kampaanias rõhutatakse, et pettuste avastamise puhul on trumbiks kiirus. Juhul kui tarbija märkab, et on sattunud netikelmide ohvriks, tasub võtta kohe ühendust oma pangaga ja seejärel politseiga.

Pankade ja ametnike töö tulemusel on tänavu suudetud ära hoida, või tagastada pea 20 miljonit eurot, mis oli minemas kelmidele.

Pettuste otsa komistatakse kõige sagedamini meilides, sotsiaalmeedias, või otsingumootorite kaudu. Kurjategijad võtavad ohvritega kontakti ka tekstisõnumite, telefonikõnede ja Whatsapp sõnumite kaudu.

Kampaanias hoiatatakse tekstisõnumite, või meili teel saadetud linkide, IT toe nime all saabuvate ootamatute telefonikõnede ning panga, politsei, või mõne teise ametniku nimel saabuvate ootamatute telefonikõnede eest. Lisaks manitsetakse ettevaatusele otsingumootori soovitatud linkidesse pankade või ametkondade kodulehtedele ning hoiduda internetis reklaamitavatest üllatusvõitudest ja loteriidest.

Tasub veenduda ka selles, kellelt sõnum, või telefonikõne tuli. Pank ja ametnikud helistavad väga harva ootamatult.

Kampaanias ärgitatakse kontrollima ka seda, et internetipanka sisenemine toimuks õige kodulehe kaudu. Tasuks hoiatada ka ettevõtet, või ametnikku, kelle nimel kelm tegutsenud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles