Hanschmidt: varamaksude kehtestamiseks on Eestis veel liiga vara

Merike Lees
Copy
AS Tallink Grupi nõukogu liige Ain Hanschmidt Tallinna sadama D-terminalis.
AS Tallink Grupi nõukogu liige Ain Hanschmidt Tallinna sadama D-terminalis. Foto: Andres Haabu

Infortari juhi Ain Hanschmidti sõnul on varamaksudeks Eestis veel liiga vara, kuid erasektor peaks rohkem panustama sotsiaalvaldkonda.

«Meie riik on 30 aastat vana, Rootsis seevastu on 400 aastat vara korjatud. Kui me hakkame juba oma vara maksustama sarnaselt neile, siis ma arvan, et selleks on liiga vara,» ütles Hanschmidt Arenguseire Keskuse konverentsil «Kas Eesti maksusüsteem vajab muutmist?».

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu aseesimehe ja Tallink Grupp nõukogu liikme Hanschmidti sõnul on tore, et inimesed on hakanud iseenda pärast muretsema ja investeerima oma raha varadesse. Selle maksustamine oleks väga ohtlik.

«Kreekas või Egiptuses on palju katuseta maju, kuid inimesed elavad sees - seal on nii kõrge vara maks, et maja ei ehitata valmis,» rääkis Hanschmidt.

Tema sõnul peaks erasektori panus sotsiaalvaldkonnas kasvama. «Riigisektori osatähtsus on oluliselt kasvanud, kuid erasektori osa peaks ka kasvama, näiteks eratervisekindlustuse näol,» ütles Hanschmidt.

Samas on oluline, et maksusüsteem oleks lihtne ja selge. «Sellist asja, nagu Ameerikas ei tahaks, kus ilma advokaadita keegi maksudeklaratsioone täita ei suuda. Samuti peab maksusüsteem olema ettenähtav,» ütles Hanschmidt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles