Prantsusmaa süüdistab Jersey't kalapüügi koostööst keeldumises

BNS
Copy
Prantsuse kalalaev Jersey saare pealinna Saint Helieri lähedal 6. mail 2021. Vastasseis jätkub ka novembris.
Prantsuse kalalaev Jersey saare pealinna Saint Helieri lähedal 6. mail 2021. Vastasseis jätkub ka novembris. Foto: SAMEER AL-DOUMY/AFP

Prantsuse valitsus süüdistas neljapäeval kanalisaart Jersey't koostööst keeldumises Brexiti järgsete kalapüügilubade osas, tõstes taas pingeid vaid mõni nädal pärast seda, kui Prantsusmaa oli ähvardanud sanktsioonidega.

Ühendkuningriigile kuuluv Jersey, mis asub Prantsuse ranniku lähedal, on Prantsuse-Briti Brexiti-järgse kalastustüli keskmes.

«On ilmselge, et Jersey ei austa Brexiti kokkulepet,» ütles Prantsuse merendusminister Annick Girardin Loode-Prantsusmaal toimunud kohtumisel kalurite esindajatega.

«Veelgi hullem, ta näitab soovimatust meiega koostööd teha,» lisas ta.

Ministri sõnul on Prantsuse kalurid esitanud lubade saamiseks 46 taotlust, millele nad pole Jersey võimudelt vastust saanud. Samal ajal oli oktoobri lõpuks 52 senist luba aegunud, mis tähendab, et kaluritel pole Jersey vetele ametlikku ligipääsuvõimalust.

Girardin ütles, et Prantsuse valitsus valmistab ette 40 kuni 60 miljonit eurot maksvat päästeplaani kalalaevaomanikele, kes on olnud sunnitud püügiloa puudumisel sadamatesse jääma.

«Mulle ei meeldi rääkida mõttest rahastada kalapaate, mis merele ei lähe nagu teiegi, kuid täiesti avameelselt on meil vajadus asuda laevastiku vähendamisele,» ütles ta.

Selline väljavaade on kalurid ja kohalikud ametiisikud ärevaks teinud, sest see näitaks Prantsusmaa suutmatust veenda Jersey võime Brexiti-järgset kaubanduslepet järgima.

«Lahing pole kaotatud ja läbirääkimised ei ole lõppenud... Ma ei saa leppida sellega, et alustame laiaulatusliku paatide hävitamisega,» ütles Bretagne'i piirkonna juht Loïg Chesnais-Girard.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles