Inflatsioon sunnib intresse tõstma, Euroopa Keskpank vaatab mängu pealt (2)

Erkki Erilaid
Copy
Euro väärtus pole madalseisus ainult dollari, vaid ka teiste riikide valuutade suhtes.
Euro väärtus pole madalseisus ainult dollari, vaid ka teiste riikide valuutade suhtes. Foto: SWNS/SWNS

Euro väärtus langes sel nädalal dollari suhtes viimase 16 kuu madalaimale tasemele. Turul arvatakse, et Euroopa Keskpank (EKP) jääb oma leebe poliitika juurde, kuigi laiaulatuslik inflatsioon sunnib USA, Ühendkuningriigi ja veel mitme riigi keskpankureid intressimäärasid tõstma. Nii USAs, euroalal kui mujalgi tõusevad tarbijahinnad tänavu viimase 13 aasta kiireimas tempos, üle nelja protsendi, kuid näib, et EKP-le see eriti muret ei tee.

Kauplejad panustavad sellele, et Föderaalreserv, Inglise Pank, aga ka Austraalia ja Kanada keskpank hakkavad intresse praeguselt, läbi aegade madalaimalt tasemelt peagi tõstma, samas kui EKP seda ennustuste järgi vähemasti 2022. aastal ei tee. Turud on analüütikute hinnangul mõistnud, et keskpangad ei liigu enam üheskoos samas tempos, ning selle tulemuseks on euro järsk langus. Nõrk euro tähendab tarbijatele aga osa importkaupade, kütuste ja ka väljapoole Euroopat reisimise kallinemist.

Keskpangal ees rasked valikud

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppeli sõnul seisab EKP raskete valikute ees. «Olen täiesti veendunud, et ega neile praegused inflatsiooninumbrid ei meeldi,» ütles Koppel. «Aga nad on omadega kahvlis: kas ohjeldada kallimate intressimääradega inflatsiooni ja tekitada sellega potentsiaalselt majandus­surutis, kus näiteks Lõuna-Euroopa oleks omadega kohe käpuli, või lasta inflatsioonil veidi lapata ja hoida pöidlad peos, et see ei läheks liiga kõrgeks ega kestaks liiga kaua.»

Tema hinnangul eksisteerib selge surve nii inflatsiooni kui ka turuintresside kasvuks. «Selle juures pean siiski tõenäoliseks, et reaalintresse hoitakse nui neljaks negatiivsena, sest nagu juba vihjatud, meie majanduspiirkonnas on piisavalt neid, kelle jaoks on raha odavana püsimine hädavajalik.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles