EL taastab majanduse taastumisel riigiabireeglid

Copy
Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: Christian Spicker / imago images / Christian Spicker

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et tahab tuleval aastal taaskehtestada riigiabi reeglid, kuna Euroopa majandus on hakanud COVID-19 pandeemiast kosuma.

 

EL-i konkurentsivolinik Margrethe Vestager ütles, et raskustes olevatele ettevõtetele riiklikke rahasüste piiravad reeglid taastuvad alates tuleva aasta 30. juunist ehk kuus kuud algselt kavandatust hiljem.

Euroopa Komisjon peatas riigiabireeglite toimimise märtsis 2020, lubades liikmesriikide valitsustel toetada ettevõtteid, mis kannatasid koroonapiirangutega seotud lukustusmeetmete pärast.

Vestageri sõnul on tehtud 670 riigiabiotsust, millega on abi jagatud kolme triljoni euro ulatuses.

«Ilma erakorralise avaliku abita poleks muidu elujõulised ettevõtted püsima jäänud,» põhjendas ta ajakirjanikele.

Vestager kinnitas ka plaane muuta EL-i konkurentsireegleid nii, et saaks investeeringuid vabamalt suunata võitlusse kliimamuutustega ja Euroopa tehnoloogiasektori edendamisse.

Taanlasest volinik pöörab erilist tähelepanu pooljuhtidele, mille osas sõltuvad Euroopa ettevõtted Hiina, Taiwani ja Lõuna-Korea toodangust.

Pooljuhtidest mikrokiipide puudus on viimastel kuudel Euroopa tööstusi tõsiselt kimbutanud, eriti elektriautode ja teiste kõrgtehnoloogiliste toodete puhul.

Vestageri sõnul vajab Euroopa varustuskindlust ja «võib kaaluda avaliku sektori toetuse heakskiitmist võimalike rahastamislünkade täitmiseks».

EL-is toodetud kiipide tarnimiseni läheb tema sõnul aastaid aega ning tõenäoliselt vajavad eraettevõtted selleks riigipoolset toetust. Samal ajal rõhutas ta vajadust säilitada ka sellise abi korral aus konkurents.

Eelkõige on Prantsusmaa kutsunud Euroopat üles töötama välja oma mikrokiibid ja avaldanud komisjonile survet, et see lõdvendaks selleks avaliku sektori investeeringuid käsitlevaid eeskirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles