Robotkuller ja isejuhtivad sõidukid näitasid tulevikku

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Esmalt nägi see välja nagu arvutimäng, ent tõepoolest, Tallinnas rooli istudes võis sõita Viljandis liikuva autoga. Nupuvajutuse kaugusel oli ka võimalus, et juhti polegi tarvis ja auto sõidab Viljandis ise.
Esmalt nägi see välja nagu arvutimäng, ent tõepoolest, Tallinnas rooli istudes võis sõita Viljandis liikuva autoga. Nupuvajutuse kaugusel oli ka võimalus, et juhti polegi tarvis ja auto sõidab Viljandis ise. Foto: Erakogu

Novembri esimesel nädalavahetusel Tallinnas Saku Suurhallis asetleidnud festivalile «Robotex International» sisseastujaid tervitas tulevik. Virtuaalreaalsusprillid pakkusid lendamiskogemust ja tutvuda võis mänguasjadega, mis panevad lapsed maast madalast mõtlema programmeerimisele. Kõige muu seas oli näha, et isejuhtivad sõidukid on reaalsus. Nendega olid kohal Cleveron Mobility, TalTech ja Starship.

Just nendest isejuhtivatest sõidukitest võib järeldada, et tööjõunappus on lahendust leidmas. Mõnda aega tagasi oli Suurbritanniast kuulda veoautojuhtide puudusest, koroonapandeemia alguses pidurdati liiklust Kesk-Euroopast muu hulgas Eestisse ... Selliste olukordade ilmnedes oleks ju igati mõistlik lasta hoopis niisugustel masinatel toimetada. Siia juurde peaks lisama muidugi sõna «tulevikus», kuid nagu robotifestivalil näha võis, on tulevik käega katsutav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles