Prantsusmaa loodab lahendust šampanjatülile Venemaaga

Copy
Moskvas müügil olevad šampanjapudelid.
Moskvas müügil olevad šampanjapudelid. Foto: Vladimir Gerdo

Prantsuse kaubandusminister Franck Riester ütles kolmapäeval, et loodab lahendust Venemaaga tekkinud tülile šampanjapudelite sildistamise üle.

Prantsusmaa kui šampanja kodumaa valvab kiivalt oma õigust kasutada vahuveini kohta nime «šampanja». Sestap ollakse pahased Venemaa peale, kus juulis vastu võetud seadusega ei tohi Prantsuse šampanja pudelile seda nime panna.

President Vladimir Putini allkirjastatud seadusega ei ole nimelt lubatud panna importkaubale tähist «šampanskoje».

Pariis sai oktoobri lõpus reegli täitmises kaks kuud ajapikendust ja peab Venemaaga läbirääkimisi.

«Jätkame Vene ametivõimudega arutelu nii Euroopa kui Prantsusmaa tasandil, sest arvame, et suudame neid veenda, et nende huvides on võidelda geograafilise tähistuse eest,» ütles Riester Washingtonis ajakirjanikele.

Vene investorid on šampanjast väga huvitatud, märkis ta, ja võivad olla Vene valitsusele headeks saadikuteks.

«Üldiselt arvan ma, et Venemaa on valmis jagama meiega geograafilise tähistuse tähtsust. Sestap olen tuleviku osas üsna optimistlik,» ütles Riester.

Prantsuse šampanjatootjad võivad kasutada oma pudelitel šampanja prantsuskeelset nime, aga venekeelne on lubatud ainult Vene tootjatele.

Venemaa on USA ja Haiti kõrval üks väheseid maailma riike, kes ei tunnusta sõna «šampanja» kasutamist ainult Prantsusmaal Champagne'i piirkonnas toodetava vahuveini kohta.

Venemaa oli 2019. aastal Prantsuse šampanja suuruselt 15. turg maailmas, sinna müüdi 1,8 miljonit pudelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles