Riigihangete seaduse muudatused said valitsuselt rohelise tule

PM Majandus
Copy
Otse Postimehest: Jaak Aab
Otse Postimehest: Jaak Aab Foto: Mihkel Maripuu

Valitsus kiitis heaks riigihangete seaduse muudatused, et parandada õigusselgust ja suurendada hanke korraldamise paindlikkust.

«Muudatuste eesmärk ei ole avada põhimõttelisi valikuid, vaid täpsustada olulisi kitsaskohti, mille lahendamine mõjutab positiivselt seaduse eesmärkide saavutamist praktikas,» ütles riigihalduse minister Jaak Aab.

Hindamiskriteeriumide seadmisel lubatakse määrata osakaalud, kas asjakohase vahemikuna või kui see ei ole objektiivsetel põhjustel võimalik, siis kriteeriumid tähtsuse järjekorras. Seni kehtivatele kindlatele osakaaludele saab lisatav paindlikkuse võimalus aidata teatud juhtudel kaasa majanduslikult kõige soodsama pakkumuse leidmisele.

Raamlepingute regulatsioonis täpsustatakse minikonkursil kvalifitseerimise tingimuste ja hindamiskriteeriumide seadmist, et vältida nende valesti või ebapiisava täpsusega määramist. Sellega suureneb õigusselgus ning väheneb oluliselt võimalus riigihangete reegleid selles küsimuses rikkuda.

Võistleva dialoogi korral lubatakse eduka pakkujaga pakkumuse täpsustamiseks läbirääkimist, mis menetluse tüüpi arvestades võib olla hankelepingu tingimuste lõplikuks paika panekuks väga oluline. Läbirääkimiste ja pakkumuse täpsustamise käigus ei tohi pakkumust ega riigihanke alusdokumente muuta ning tuleb tagada, et pakkujat ei asetata võrreldes teistega soodsamasse olukorda.

Hindamiskriteeriume, põhjendamatult madala maksumusega pakkumuste käsitlemist ja hankelepingute rikkumist puudutavad muudatused teevad hanke menetluse paindlikumaks ning võimaldavad tingimuste seadmisel paremini arvestada selle eripära ja turuolukorraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles