Aastaste hoiuste intressimäär oli rekordmadal

BNS
Copy
Hoiuse intressid jäävad inflatsioonile alla.
Hoiuse intressid jäävad inflatsioonile alla. Foto: Elmo Riig

Kuni aastase tähtajaga hoiuste intressimäär oli kolmandas kvartalis ajaloo madalaimal tasemel, kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete vastav näitaja langes 0,08 protsendile.

Üle aastase tähtajaga hoiuste intressimäärad olid vastavalt 1,12 protsenti ja 0,43 protsenti. Viimati küündisid kodumajapidamiste ja mittefinantsettevõtete tähtajaliste hoiuste intressimäärad üle 2 protsendi 2012. aastal, teatas Eesti Pank.

Krediidiasutuste uute tagatisega eluasemelaenude intressimäär oli 2,03 protsenti, mis on 0,28 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal ja ühtlasi siiani kõige madalamal tasemel üldse.

Krediidiandjate uute eluasemelaenude intressimäär oli 12,36 protsent, mis kasvas pärast aastast kahanemist eelmise kvartaliga võrreldes 0,06 protsendipunkti.

Euroala rahaloomeasutuste tagatisega uute eluasemelaenude keskmine intressimäär oli septembris 1,3 protsent, mis on 0,1 protsendipunkti võrra madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Eesti intresssimäär on olnud viimased viis aastat keskmiselt 0,5 protsendipunkti võrra kõrgem euroala vastavast näitajast.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete uute tarbimislaenude ja liisingute intressimäär oli 12,1 protsent, mis on 2,6 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Muude krediidiandjate vastav intressimäär oli 21,2% protsenti.

Krediidiasutuste väljastatud krediitkaardilaenu intressimäär kahanes teist kvartalit järjest, jõudes 18,9 protsendile.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete antud sõiduautoliisingu intressimäär oli 2,53 protsent, mis oli pisut kõrgem kui eelmises kvartalis, kuid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 0,22 protsendipunkti madalam.

Muude krediidiandjate antud sõiduautoliisingu intressimäär oli 19 protsent, mis on 1,26 protsendipunkti kõrgem kui eelmises kvartalis, kuid 3,73 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete poolt mittefinantsettevõtetele antud üle aastase tähtajaga laenude intressimäär oli 2,97 protsenti, mis on 0,24 protsendipunkti võrra madalam kui eelmises kvartalis, kuid 0,01 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal.

Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär on muutlik ja oleneb vaadeldaval perioodil rahastatud projektidest. Mittefinantsettevõtete alla aastase tähtajaga laenu intressimäär oli 2,29 protsenti ning arvelduskrediidi intressimäär oli 2,83 protsenti.

Mittefinantsettevõtetele väljastatud sõiduautoliisingu keskmine intressimäär oli samal tasemel nagu eelmises kvartalis ehk 2,30 protsenti, mis on ühtlasi viimase kahe ja poole aasta madalaim tase.

Euroala rahaloomeasutuste väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 1,41 protsenti, Eesti puhul oli see näitaja 2,78 protsenti. Eesti intressimäär on euroala vastavast näitajast olnud kõrgem viimased 3 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles