Rosneft: toornafta hind võib järgmisel aastal tõusta poole võrra

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Rosnefti naftaterminal Arhangelskis.
Rosnefti naftaterminal Arhangelskis. Foto: Sergei Karpukhin

Rosneft PJSC juhtivtöötaja sõnul võivad nafta maailmaturuhinnad järgmise aasta keskpaigaks tõusta kuni 120 dollarini, kuna OPEC+ suutlikkus rahuldada nõudlust on ohus alainvesteeringute ja sanktsioonide tõttu, vahendab Bloomberg.

«Täna ei suuda OPEC+ riigid suurendada tootmist nõudluse rahuldamiseks vajalikul määral,» ütles Vene ettevõtte kaubanduse ja logistika asepresident Otabek Karimov teisipäeval toimunud konverentsil. «Selle tulemusena on täna kogu maailmas väga tõsine energiavarude puudujääk. Loomulikult ei mõjutab see hinda.»

Toornafta on sel aastal tõusnud pea 60 protsenti üle 82 dollari barreli eest, kuna pandeemiast taastumine on suurendanud nõudlust, samal ajal kui Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon ja selle liitlased ehk OPEC+ suurendab pakkumist vaid järk-järgult.

Venemaa president Vladimir Putin ütles eelmisel kuul, et 100 dollariline nafta hind on «täiesti võimalik», mida arvavad ka Eni ja Trafigura. Bank of America arvates võib see juuniks tõusta veelgi kõrgemale ehk 120 dollarini, mida usub ka Karimov.

Karimovi kommentaarid tulid päev pärast seda, kui Venemaa, Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraatide (kõik OPEC+ liikmed) kõrgemad ametnikud ütlesid, et nad ootavad, et maailmaturul tekib varsti üleküllus, mis võib hindu langetada ja õigustab grupi ettevaatlikku lähenemist. Samuti eeldab Rahvusvaheline Energiaagentuur, et hinnaralli on lõppemas.

Kuigi OPEC+ suurendab igakuiselt tootmismahtu 400 000 barreli võrra päevas, jääb tegelik kasv sellele alla, kuna sellised liikmed nagu Nigeeria ja Angola on investeeringute puudumise tõttu hädas pakkumise suurendamisega. Venemaa aga tootis eelmisel kuul IEA andmetel üle oma kvoodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles