Hind rallib Araabika kohvi hinnad on pea kümnendi kõrgeimad

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Araabika kohvioad.
Araabika kohvioad. Foto: Igor Do Vale

Araabika kohvi hinnad tõusid hüppeliselt, lähenedes pea kümne aasta kõrgeimale tasemele, sest peamistes tootjariikides Brasiilias ja Colombias ähvardab tekkida selle tooraine puudujääk.

Kõrgekvaliteediliste ubade futuurid tõusid kolmapäeval New Yorgis 4,6 protsenti, 2,3475 dollarini naela eest, mis on kõrgeim hind alates 2012. aasta jaanuarist ning pea kaks korda kõrgem kui aasta tagasi. Kohvikukettides ja kodudes kasutatavad oad on järjekordne lisa inflatsioonisurvele, mis vaevab ka teisi majandussektoreid, vahendab Bloomberg.

«Kohvi tarneahela surve on enneolematul tasemel. Me ei ole kunagi varem korraga nii paljude ebasoodsate teguritega kokku puutunud,» ütles nn pehmete toorainete analüütik Judy Ganes. «See on kiiresti muutumas kriisiks.»

Brasiilia piirkondades, kus toodang juba sel aastal kukkus põua ja külmade tõttu, on oodata, et ka 2022. aastal on saagikus madalam, ning riigil ei ole piisavalt puhvervarusid, et vahet korvata, ütles Ganes. Tema sõnul võivad hinnad varsti jõuda 2,70 kuni 2,80 dollarini naela kohta.

Kõrged veo- ja väetisekulud on suurendanud tööstusharu tarneprobleeme ning lähikuudel võib Lõuna-Ameerikat tabada ilmastikunähtusi, mis on veelgi paisutanud investorite muret.

Kohaliku araabika hinnad Brasiilias ja Colombias on püstitanud uusi rekordtasemeid. Mõlemas riigis suureneb ka mure, et põllumajandustootjad, kes sõlmisid pikemaajalisi lepinguid palju madalama hinna eest, lõpetavad lepingute täitmise.

Ka Indias on oodata saagikuse vähenemist rohkete vihmade tõttu. Etioopia kodusõda pole seni eksporti suuresti mõjutanud, kuid mis tahes ebasoodsad arengud Aafrika suurima araabikatootja jaoks võivad olukorda veelgi pingestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles