Märkimisväärne käik: Jaapan soovib vastu võtta rohkem tähtajatu elamisloaga võõrtöölisi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tai võõrtöölised töötamas Jaapani farmis.
Tai võõrtöölised töötamas Jaapani farmis. Foto: Malcolm Foster

Jaapan, olles pikka aega sisserändajate suhtes suletud riik, soovib lubada välismaalastel, kes töötavad teataval töökohal, juba alates järgmisest majandusaastast tähtajatult riigis viibida, vahendab Reuters. 

 

2019. aastal jõustunud seaduse kohaselt on 14 sektoris, näiteks põllumajanduses, ehituses ja sanitaarsektoris, lubatud teatud oskustöölistel viibida Jaapanis kuni viis aastat, kuid ilma pereliikmeteta. Valitsus oli püüdnud neid piiranguid leevendada, kuna ettevõtted olid nimetanud neid muu hulgas põhjuseks, miks nad pelgasid võõrtöölisi palgata.

Seadusmuudatuse jõustumise korral lubatakse sellistel töötajatel, kellest paljud on pärit Vietnamist ja Hiinast, pikendada oma viisasid tähtajatult ja tuua riiki oma perekonnad, nagu seda lubatakse praegu teha teistel kõrgema kvalifikatsiooniga välismaalaste kategooriatel, teatas neljapäeval justiitsministeeriumi ametnik.

Sisseränne on Jaapanis pikka aega olnud tabu teema, sest paljud hindavad etnilist homogeensust, kuid rahvaarvu vähenemise ja vananemise tõttu valitseb terav tööjõupuudus, mis sunnib Jaapanit avama oma piire. 2020. aasta lõpu seisuga elas Jaapanis 125,8 miljoni elaniku hulgas 1,72 miljonit välistöötajat, mis moodustab kõigest 2,5 protsenti Jaapani töötavast elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles