Gazprom plaanib torujuhtme nõusoleku saamiseks luua Saksa üksuse (2)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Nord Stream 2 gaasijuhtme betoonmantliga torude ajutine ladustamine Saksamaal.
Nord Stream 2 gaasijuhtme betoonmantliga torude ajutine ladustamine Saksamaal. Foto: Dirk Sattler via www.imago-images.de

Gazprom PJSC plaanib asutada täisomanduses oleva Saksamaa tütarettevõtte, et saada luba oma vastuolulisele Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Bloomberg.

 

Uus üksus, mis hakkab haldama Nord Streami Läänemere ühenduse Saksa osa, kuulub 100% ulatuses Nord Stream 2 AG-le ehk Vene gaasihiiglase Šveitsi üksusele, ütles aruteludega kursis olev isik Bloombergile. Gazprom on otsustanud partnerite kaasamise asemel valida täieliku omandiõiguse.

Uus struktuur on katse täita Euroopa Liidu eeskirju, mis nõuavad, et maagaasitootjad oleksid juriidiliselt eraldatud kütust transportivatest üksustest ning et operaator oleks EL-is registreeritud. Kui see on lõpule viidud, võimaldab see ka taaskäivitada 1200 kilomeetri pikkuse torujuhtme sertifitseerimise, mille Saksamaa energeetikasektorit reguleeriv asutus peatas teisipäeval, mis ühtlasi ka lennutas Euroopa gaasifutuure.

«Meie hinnangul saab sertifitseerimise lõpule viia kõige varasemalt järgmise aasta aprillis,» ütles Norra konsultatsioonifirma Rystad Energy AS gaasituru analüütik Zongqiang Luo, tuues samas välja, et EL-il on piisavalt võimalusi selle pikendamiseks kuni 2022. aasta augustini. 

Euroopa on seismas silmitsi energiakriisiga ja kõrgemate gaasihindadega, kuna talvehooaeg algas enam kui kümne aasta madalaimate varudega. Nord Stream 2 gaasijuhtme viivitused pingestavad turgu veelgi, kui just külmad ilmad algavad. «Viivitused Nord Stream 2 kasutuselevõtmisel võivad avaldada püsivat mõju piirkonna 2021. aasta talve jooksul ja pärast seda,» sõnas Luo.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles