5 nõuannet ⟩ Mida peaks arvestama lähiajal reisi planeerides

Adele Johanson
Copy
Puhkuse nautimiseks tuleb eeltööd teha
Puhkuse nautimiseks tuleb eeltööd teha Foto: Urmas Luik

Kuigi viirus on maailmas endiselt möllamas, siis võrreldes eelmise aastaga on reisimine jõudsalt taastumas. Eestlased planeerivad usinasti aastavahetusreise ja suusapuhkusi. Millele peaks kindlasti mõtlema oma reisi kavandades?

1. Vahemaandumistega lennud planeeri läbi põhjalikult ja jäta varuaega

Erinevate piirangute, reeglite ja nende pidevate muutumiste tõttu tasuks varuda lisaaega vahemaandumistega lendude planeerimisel, soovitab Salva Kindlustuse ekspert. Näiteks on ette tulnud olukordi, kus vahemaandumiste korral nõuab sihtriik lisaks vaktsineerimispassile ka Covid-testi. Kuna lisatestide tegemise võimalust ei pruugi alati lennujaamas olla, siis võib tekkida olukord, kus lühikese ajaga ei jõuta õigeks ajaks jätkulennule.

2. Kontrolli vaktsineerimispassi aegumist

Paljudel Eesti inimestel hakkab just aastavahetuse paiku läbi saama vaktsineerimistõendi kehtivus, mistõttu soovitame varakult enne reisi algust kontrollida koroonapassi kehtivust. Kõige mugavam on seda teha aadressil kontroll.digilugu.ee, skaneerides oma tõendi QR-koodi ning sisestades sihtriigi ja reisikuupäeva.

Lisaks tõendi kontrollimisele võivad riigid kehtestada teisigi piiranguid, aga ka muuta tõendi kehtivuse tingimusi. Kuna ametivõimude tegevusega kaasnevaid kahjusid ei hüvita ükski kindlustusselts Eestis, siis tuleks alati enne reisimist tutvuda sihtriigis kehtestatud nõuetega veebilehel reisitargalt.vm.ee või reopen.europa.eu.

3. Kui sihtriik nõuab detailset kindlustuspoliisi

Paljud riigid on sisenemiseks kehtestanud väga detailsed nõudmised reisikindlustuse lepingule. Kui neid pole selgesõnaliselt lepingus näha, siis ei pruugi sihtriik reisijat üle piiri lasta. Näiteks Costa Rica tahtis kliendilt saada konkreetset lepingut, kus oleks näha numbriliselt, et Covid-19 haigestumisega seotud karantiini tõttu tekkinud lisakulud majutusele oleks kaetud vähemalt 2000 euro ulatuses. 

4. Kui oled omal käel reisija, tee põhjalik eeltöö

Kui korraldad ise oma reisi, siis tuleks teha põhjalik eeltöö ning uurida kõige uuemat infot sihtriigi ja transiitriikide piiriületusreeglite ja nõuete kohta. Lisaks ametlikule infole tasub kindlasti lisaks uurida inimeste käest, kellel on värsked reisimise kogemused. Selleks on hea näiteks trip.ee, ReisiTargalt portaal või reisibürood.

5. Vali majutus, mis ei nõua ettemaksu

Viiruse tõttu muutub olukord kiiresti ja kunagi ei tea, kui mõni riigipiir suletakse või jätad ise reisi koroonahirmu tõttu ära. Sellistel juhtudel kindlustus aidata ei saa ning seega tasub valida ööbimine, mis ei nõua suurt ettemaksu. Kui sulle sobiv majutus nõuab siiski ettemaksu, siis enne tasumist loe põhjalikult läbi, millised on raha tagastamise tingimused, kui riigivõimu tegevuse tõttu reis ära jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles