Eesti oktoobrikuu inflatsioon jäi euroalal alla vaid Leedule

BNS
Copy
Inflatsioon sööb raha väärtust kõige jõudsamalt Leedus ja Eestis.
Inflatsioon sööb raha väärtust kõige jõudsamalt Leedus ja Eestis. Foto: Ibrahim Boran/ Unsplash

Euroala aastainflatsioon kiirenes oktoobris septembri 3,4 protsendilt 4,1 protsendini, Eestis kiirenes inflatsioon aga 6,4 protsendilt 6,8 protsendini, kusjuures kiirem oli hinnakasv vaid Leedus 8,2 protsendiga.

Euroopa Liidu (EL) aastainflatsioon kiirenes oktoobris septembrikuu 3,6 protsendilt 4,4 protsendini. Möödunud aasta oktoobris oli deflatsioon euroalal 0,3 protsenti ja EL-is tervikuna oli infaltsioon toona 0,3 protsenti, selgus Eurostati andmetest.

Inflatsioon oli 1,4 protsendiga aeglaseim Maltal, järgnesid Portugal 1,8 protsendiga ning Soome ja Kreeka mõlemad 2,8 protsendiga.

Kiireim aastainflatsioon oli 8,2 protsendiga Leedus, kus see kerkis septembrikuu 6,4 protsendilt 1,8 protsendipunkti võrra. Järgnesid Eesti 6,8 protsendiga ja Ungari 6,6 protsendiga.

Võrreldes septembriga kiirenes Läti inflatsioon 1,3 protsendipunkti võrra 6 protsendini. Soome inflatsioon kiires aga eelmise kuu 2,1 protsendilt 2,8 protsendini, Rootsi inflatsioon kiirenes 0,3 protsendipunkti võrra 3,3 protsendini.

Võrreldes septembrikuuga kiirenes inflatsioon kõigis 27 EL-i liikmesriigis.

Euroala inflatsioonimäära kasvu panustasid oktoobris 2,21-protsendipunktise kasvuga enim energiahinnad, millele järgnesid 0,86 punktiga teenused, 0,55 protsendipunktiga tööstuskaubad ning 0,43 punktiga toidu-, joogi- ning tubakakaubad.

Euroopa Keskpank (ECB) seadis 22. juulil toimunud rahapoliitika nõukogu istungil uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi. ECB teatel võib tulla üleminekuperiood, mil inflatsioon uut 2-protsendist eesmärki mõõdukalt ületab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles